Vi hade alltid ont om pengar

Det kommer en tid när man läser igenom alla de gamla kärleksbreven – innan man bestämmer sig för att kasta dem. Breven väcker många minnen och påminner om mycket som man alldeles glömt. En sak framstår väldigt tydligt i vart och vartannat brev: vi hade alltid ont om pengar!

Min kära hustru och jag träffades 1966. Jag hade hunnit med nästan ett års volontärtjänst på Ystads Allehanda och hon gick fortfarande i skolan. För det mesta lyckades vi övervinna problemet att jag bodde i Ystad och hon i Malmö – men det var inte alltid det blev pengar över till mat. Det framgår också av breven att det utväxlades tiokronorssedlar per post. När jag hade pengar skickade jag till henne och vice versa.
Ett av breven från mej, författat i slutet av månaden, innehåller en budget för den kommande månaden. Den slutar på minus 35 kronor och då är ingen mat upptagen i budgeten.

670 kronor i månaden
För att ge sentida läsare ett litet grepp om hur mycket 35 kronor var kan nämnas att jag betalade 110 kronor i månaden i hyra för en möblerad enrummare med kök. Toalett på svalen utanför och dusch en trappa ner. Ingen lyx alltså, men det slukade ändå en fjärdedel av de pengar jag hade att leva för efter skatt.
Min lön uppgick till cirka 670 kronor i månaden. Det var detsamma som halv begynnelselön för en journalist. Första halvåret hade jag bara haft en tredjedels begynnelselön. Efter skatt fick jag ut drygt 400 kronor som alltså skulle räcka till hyra, mat, kläder, nöjen och saker som tandläkare och liknande som jag naturligtvis valde bort så länge som möjligt.

En blå folkavagn grävde djupa hål i plånboken – men gav oss en fantastisk frihet.

Köpte bil på avbetalning
Hur jag på denna lön kunde få för mig att köpa bil är helt obegripligt, men icke desto mindre gjorde jag det. Jag fick nådigt tillstånd av morfar att ta ut kapitalet på Sparbanksboken. Det räckte till kontantinsatsen på en safirblå Volkswagen 1200 av 1960 års modell. Eftersom det här var 1966 var det alltså en ganska ny bil och den var i fint skick. Döptes till Blåtiran och gav det unga fästeparet en fantastisk frihet. Plötsligt kunde vi åka och hälsa på vänner och bekanta lite varstans och för mej var det en baggis att ta bilen in till Malmö för att vi skulle få träffas. Om det fanns pengar till bensin förstås…
En liter bensin kostade vid den här tiden cirka 90 öre och för en tia fick man knappt 13 liter bensin. Det räckte fram och tillbaks till Malmö. Där brukade fästmöns snälla mamma bjuda på mat – så sparade man den utgiften. Ibland fanns det inte mer än en femma i plånboken. Det räckte till Malmö och så fick man hoppas att blivande svärmor ställde upp med en femma till hemfärden.

Optimism och framtidstro
Ja, ont om pengar var det alltid, men ändå var det en tid av optimism och framtidstro. Vi fäste inte alltför stor vikt vid det där med ekonomisk buffert och välplanerad budget. Fanns det pengar så fanns det – och då satte vi sprätt på dem. Fanns det inga så gick det att leva på makaroner också.
Vill gärna sluta med en liten anekdot som väl belyser min ”det-ordnar-sig-alltid-attityd”. Fästmön var och hälsade på i Ystad när hon berättade att hon behövde en ny plånbok.
”Titta i översta byrålådan. Det ligger en där som jag fick i födelsedagspresent”, sa jag som redan hade en bra plånbok och inte behövde den andra.
Upp kom plånboken och ett överraskat utrop från fästmön. Plånboken innehöll nämligen två hundrakronorssedlar! Jag hade fått skatteåterbäring och lagt undan pengarna för att ha till sämre tiden – och glömt bort dem… Vad vi gjorde? Gick på krogen förstås.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Trafik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s