Inte en kotte som använder skallen?

”Världen vill bedragas, nåväl må hon bli bedragen”, sa Petronius. Han var rådgivare till kejsar Nero i Rom när det gällde lyx och extravagans. Nuförtiden skulle han väl kallats festfixare.

Nio kottar för 199 spänn! Världen vill bedragas.

Nio kottar för 199 spänn! Världen vill bedragas.

Jag kom att tänka på den gode Petronius när jag häromdagen såg en annons för kottar, nio stycken för det facila priset av 199 svenska kronor!
Någonstans i Sverige sitter ägaren till tio tunnland värdelös tallskog och skrattar läppen av sig när han tänker på sin lysande idé: att doppa tallkottar i stearin, packa dem i presentförpackning, döpa rasket till Kotten och kränga dem till korkade stadsbor för 199 kronor.
Uppfinnaren är ju inte helt fel ute – torra tallkottar är utmärkta som braständare och doppade i stearin är de naturligtvis ännu mera effektiva. Se dock till att ha ordentligt drag i skorsten, så att det inte ryker in. Det finns nämligen starka misstankar om att tallkottar avger giftig rök vid förbränningen.
Sedan dess har jag sett ytterligare några annonser om kottar till salu. Dock inte till lika svindlande priser – men ändå! Skogen är full av tallar och tallarna är fulla av kottar. Att plocka ihop några hundra under skogspromenaden är en barnlek. Ja, det kan rentav vara så att barnen tycker det är riktigt kul att samla kottar.
Jag tänker på mitt äldsta barnbarn och hennes vurm för kottesamlande. Stora, små, gamla och murkna, gröna och färska låg de på vår utebord några dagar för att därefter diskret förflyttas till komposten. Herregud, vi har slängt bort en förmögenhet!
Som festfixare åt Nero hade Petronius säkert stiftat närmare bekantskap med mänsklighetens sämre egenskaper. Av hans uttalande att döma hade han också noterat att en av de mera framträdande var den rena, skära dumheten.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Natur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s