Där medborgarrätt heter pengar

”Det är en skam, en fläck på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar”, skaldade Verner von Heidenstam. Dikten dök upp i min skalle när jag läste att demokratikämparna drar tillbaka sin begäran om omräkning i USA-valet – på grund av pengabrist.

USA brukar ofta framhållas som något av ett demokratiskt bålverk och dess konstitution som en förebild för andra. Men det är en förebild som börjat få rostfläckar och för varje presidentval framstår det allt tydligare att USA måste skriva om sina vallagar om landet framöver ska ha någon som helst trovärdighet som ledande demokrati.
Tilltron till valet som en demokratisk grundpelare fick sig en allvarlig knäck redan när George W Bush vann över demokraten Al Gore, trots att den senare fick betydligt fler röster. Bush kunde känna sig säker på segern först sedan en domstol avgjort valet.
Samma sak upprepades i årets val, fast kanske i ännu högre grad. Röstsammanräkningen visar att Hillary Clinton fick många, många fler rösten än Donald Trump. Vissa källor uppger att det handlar om så mycket som två miljoner – alltså nästan fyra procent av de avgivna rösterna. Men på grund av det märkliga systemet med elektorsröster kunde Trump ändå vinna rätt klart.

Verners visste att medborgarrätt heter pengar.

Verners visste att medborgarrätt heter pengar.

Väljarna i USA röstar alltså inte fram presidenten direkt. I stället har varje delstat ett fastställt antal elektorer och den kandidat som får flest röster i delstaten kammar hem alla elektorerna – de som sedan utser presidenten. Det blev väldigt jämt mellan Clinton och Trump i flera delstater och i vissa finns det välgrundade misstankar om att allt inte gått riktigt rätt till. Misstankarna stärks av just det faktum att Clinton totalt fick så många fler röster än Trump. Därför har flera opinionsbildare i USA krävt att rösterna ska räknas om i Wisconsin, Michigan och Pennsylvania.
Nu ser det ut att bli omräkning i de två förstnämnda, men inte i Pennsylvania, eftersom en domstol där bestämt att de som ställer kravet måste betala kostnaden för omräkningen, en miljon dollar. Omöjligt, eftersom de klagande är vanliga medborgare med vanliga löner, säger ledaren för det Gröna partiet, Jill Stein som varit drivande i kampanjen.
Så kokade det hela alltså ner till en fråga om pengar. Och det är kanske inte så märkligt i kapitalismens högborg, men visst är det lite tråkigt att medborgarrätt heter pengar.

Annonser
Det här inlägget postades i politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s