Familjen Flinta och annat tecknat

Råkade se en snutt av en modern version av Familjen Flinta och kan inte låta bli att göra en liten rapsodi över tecknat i svenskt television.

Barney och Fred Flinta. I svartvitt förstås, vi hade inte färg-tv på 1960-talet.

Barney och Fred Flinta. I svartvitt förstås, vi hade inte färg-tv på 1960-talet.

När jag själv var barn fanns det inte ens regelbundna tv-sändningar och långt mindre några tecknade filmer. Så småningom dök det upp en och annan och en bit in på 1960-talet slog Familjen Flinta ner som ett tappat granitblock i de svenska hemmen. Fred och Wilma, Barney och Betty blev oerhört populära. Folk namngav sina barn efter figurerna i serien och Owe Thörnqvist hamnade på svensktoppen med sin låt Wilma, där refrängen går ”Jabba-dabba-doo, här kommer Wilma…”.
Familjen Flinta tycks för övrigt leva för evigt. Först blev den spelfilm med levande skådisar, sen tecknad serie, sen tecknad film igen…
Men frånsett Familjen Flinta var det tunt med tecknad film i tv-burken. Vilket förstås är förklaringen till att vi fick en alldeles ny jultradition i gamla Sverige när Kalle Anka för första gången började bråka med fågeln i Kalle Ankas jul. Svenska folket var helt enkelt svältfött på tecknad film.
Så där var det länge och jag minns mycket väl hur fascinerade mina barn var av danskarnas ”tegnefilm”. När vi besökte goda vänner i Danmark på 1980-talet satt ungarna klistrade framför tv-n och kollade på film efter film. Tror inte dom minns särskilt mycket av det dom såg – förutom en sak: en film om en vrång kock och en hund. Framförallt fastnade nyckelrepliken: Glem icke sovsen! En mening som har ett evigt liv och som dyker upp i stort sett vid varje familjemiddag.
Sedan dess har mycket förändrats och numera vimlar det av tecknad film i praktiskt taget varenda tv-kanal. Ja, SVT har ju till och med en barnkanal som till stora delar består av tecknat. Jag har en känsla av att man inte behöver ha ”stora tv-paketet” för att kunna se tecknad film dygnet runt.
Vad nu det skulle vara bra för…

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s