Inflation i filéer

– Det finns bara två filéer och de sitter på insidan, säger Leif Mannerström och dänger hjortryggen i köksbänken med avigsidan upp för att skära ut filéerna. Liksom många andra har den kände kocken reagerat på missbruket av ordet filé.

Det här med ordkosmetik är ju lite kul. Förr i tiden kallade vi människor som gick omkring med dammtrasa och skurmopp för städare. Men sedan var det någon som kom på att det var nedsättande att kalla en städare eller städerska för – städare och städerska… Så då började de ängsligt kränkningsrädda att fundera på alternativa beteckningar. Det blev lokalvårdare, renhållningsassistent, ja till och med trivselpedagog.

Ordkosmetik i mataffären
Otyget med ordkosmetik har sedan spritt sig till andra områden och nu är det alltså matens tur. Det är länge sedan vi skåningar fick bannor för att vi kallade en bit från griserns hals för grishals. Det skulle gubevars heta kaaarréé. (Uttalas med spetsiga vokaler långt fram i munnen).
Sedan började andra styckningsdetaljer byta namn och det är bra länge sedan något snille kom på att döpa om kycklingbröst till kycklingfilé. Det finns inga filéer på en kyckling – men det låter kanske aptitligare. Ett tappert – och lyckosamt – försök att sälja denna torra, smaklösa och tråkiga kycklingdel.
Det finns heller inga ”ytterfiléer” på hjortdjur och grisar. Ändå ser man nuförtiden denna beteckning titt som oftast. Precis som Mannerström sade i jaktfilmen som jag tittade på så finns det bara två filéer. De sitter på undersidan av kotlettraden, intill ryggraden och är lite knepiga att skära ut om man inte vill skära sönder dem. Bäst lossar man dem med fingrarna och försiktig hjälp av kniven.

Möra och ganska smaklösa

Nej, det finns faktiskt ingenting som heter ytterfilé. Det är renskuren kotlettrad, punkt och slut.

Nej, det finns faktiskt ingenting som heter ytterfilé. Det är renskuren kotlettrad, punkt och slut.

Filéerna är muskler som inte används särskilt mycket och därför är de väldigt möra – men också ganska smaklösa, om ni frågar om min åsikt. Får jag välja mellan filé eller innanlår från en hjort så väljer jag innanlåret tio gånger av tio.
Men svenska folket är väl indoktrinerat i att filé är fint kött, så därför används numera denna beteckning både för det ena och det andra. Kycklingfilé är naturligtvis helt barockt, men det är inte mycket bättre att renskära kotlettraden på grisen och kalla det för ytterfilé.

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s