Annorlunda konstrunda på Österlen

Det är rent störande hur många fula, förfallna och felaktiga byggnader det finns i vårt samhälle. Därför är det en lisa för känsliga ögon och en lindrig för en skönhetstörstande själ när ett gäng graffitikonstnärer tar sig för att försköna åtminstone en bråkdel av alla fula husväggar på Österlen.

Jag brukar inte behöva någon förevändning för att ta en vända till mitt älskade Österlen. Men i förra veckan fanns det trots allt en konkret anledning. Jag ville se vad konstnärerna bakom StreetartÖsterlen hade åstadkommit. Så det blev en liten sväng med startpunkt i Tomelilla och sorti i Vitaby. Vi plåtade förstås och nu delar jag, alldeles gratis, med mig av upplevelserna till mina kära bloggläsare:

Tomelilla var mitt hem under ett antal år på 1960-talet och med Österleninfart från norr var det rätt naturligt att vi hamnade där först.
Där Hanssons café en gång huserade har det blivit ett litet torg och nu är gavlarna runt torget prydda med de här tjusiga alsterna. Somt amatörmässigt, annat av högsta klass.
tomelilla

Från Tomelilla tog vi omvägen över Hannas för att ta oss till Ystad. I svängen före kyrkan har en bonde upplåtit en gavel som nog kommer att störa koncentrationen för en eller annan trafikant. Håll ögonen på vägen!
hannas

I Ystad är det förstås kända konstnären Carolina Falkholt som tilldrar sig största intresset. Vulgärt? Tja, men också fantastiska färger och om man nu inte vill se ett kvinnligt könsorgan går det säkert att läsa in annat i bilderna.
ystad

I Borrby har Lantmännens gamla magasin fått en ny ägare, som berättar att han först var tveksam till att släppa till graffitikonstnärer på husväggarna. Men sedan han googlat och läst på insåg han att det finns både många och riktigt begåvade konstnärer även inom denna genre. Så han gav klartecken – och jag tror inte han ångrar sig.
borrby

Maskinhallen på en bondgård i Vallby, utanför Hammenhög, var inte lätt att hitta – men väl värd besväret. Denna mystiska grotta (?) satte verkligen fantasin i rörelse.
vallby

Vattentornet i Gärsnäs fick ett lyft när den tråkiga, vitgrå betongytan blev en färgsprakande och lyftande spiral.

garsnas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från Gärsnäs drog vi mot Simrishamn, men tog vägen inom Östra Tommarp, där ännu ett gammalt sädesmagasin blivit ordentligt förskönat. Den spräckta, gammeldags, porslinstallriken väckte åtminstone nostalgiska känslor hos vissa människor som uppnått pensionsåldern.
tommarp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Det ganska sparsamma målningen på några hyreshus i Simrishamn fick vi inte med på bild, så avslutningsbilden kommer från Vitaby där husägarens intresse för jänkarbilar avspeglas i konsten på väggen och de utplacerade gamla vraken. Vad synd på en Thunderbird…
vitaby

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Ingen kategori, Media och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s