Smita från skatten – grekisk nationalsport

Den unge grabben som åkte fast för att ha tjuvåkt på tunnelbanan i Aten fick mig att börja fundera på grekernas ovilja att betala skatter och avgifter. Den här killen är säkert långt ifrån värst – storsmitarna åker inte tunnelbana.

Vi tog tunnelbanan till flygplatsen för att åka hem efter kortsemester i Grekland. Precis när vi rullade in på flygplatsens station kom tre barska biljettkontrollanter in i vagnen. Den unge mannen, med lockigt hår och en gles skepparkrans, var troligen student – och han hade inte löst biljett. Det kostade honom dryga böter.
Det är kärva tider i Grekland och i likhet med många andra medborgare tänkte han väl att man inte ska betala mer än man är tvungen till. De flesta greker resonerar likadant, oavsett om det handlar om avgifter eller skatter – och det gäller alla samhällsskikt. Men där upphör också alla likheter mellan den fattige studenten och storkapitalisterna. Medan vanliga greker smiter undan med några tusenlappar för storfinansen ut miljarder ur Grekland. Enligt en utredning går grekiska staten miste om 15 miljarder euro i utebliven skatt, varje år. Det är nästan lika mycket som hälso- och sjukvård kostar i Sverige!

Hot om statsbankrutt
Det kan ju knappast ha undgått någon att Grekland har det knackigt med statsfinanserna. Långivarna i EU och världsbanken gick strax före helgen med på att ge grekerna fyra månaders respit. Hade de valt att säga nej hade Grekland varit statsbankrutt nästa måndag. Fast det var säkerligen aldrig ett alternativ. Om Grekland tvingats på knä kunde det varit början till slutet för euron. Och det är något som frau Merkel inte vill vara med om ens i mardrömmarna…
”Det är grekernas eget fel att situationen i landet är som den är. De har europarekord i att smita från skatten”, säger de rika och förnumstiga i norra Europa och runkar på sina kloka huvuden. Det stämmer säkert, men de greker som smiter från skatten har höga föredömen! Av alla grekiska miljardärer är det bara ett fåtal som betalar skatt i Grekland. De allra flesta är bosatta utomlands och för ut alla vinsterna, även från sina verksamheter i hemlandet.

Otroligt rika
Enligt en artikel i Svenska Dagbladet finns det mellan fem och sju miljoner människor, bosatta utanför Grekland, som uppfattar sig själva som greker. Alla är inte välbärgade, men många är rika och en liten klick är helt otroligt rika. Mest kända är väl storredare som Onassis-familjen, men det finns också bankirer och företagsägare. Många av dessa mångmiljardärer driver verksamhet i Grekland – men det enda som stannar i landet är de skatter de anställda måste betala. Och precis som miljardärerna gör de sitt bästa för att komma undan skatten.
När långivarna i världsbanken och EU tvingar Grekland att avskeda mängder av offentliganställda, sänka lönerna, höja pensionsåldern, sänka pensionerna och så vidare drabbar det knappast de grekiska miljardärerna borta i USA. I stället är det vanliga löntagare som får ta smällen – och det är där den nya, socialistiska, regeringen satt klackarna i marken. Den går inte med på att vanligt folk ska betala kalaset när rikemansbarnen dragit iväg med både tårtan och presenterna.

Böjer inte nacken

Riktigt jäkligt har grekerna det nog inte. Då hade de väl ätit upp en del av de tusentals duvor som förorenar landet...

Riktigt jäkligt har grekerna det nog inte. Då hade de väl ätit upp en del av de tusentals duvor som förorenar landet…

Häromdagen promenerade vi på matmarknaden vid Omoniaplatsen i Aten. Ett ganska fattigt och nergånget område, präglat av en hel del klotter, övergivna hus och vandalisering. På marknaden salufördes, som vanligt vid Medelhavet, allt från hela djurkroppar till små styckningsdetaljer. Och jag kan nog säga att en del av styckningsbitarna var sådant som du aldrig hittar på ICA. Grisfötter och grisknorrar kunde skådas, bredvid njurar och lever. Precis som förhållandet var i min barndom hemma i Sverige hade man tagit vara på allt utom skriket när man slaktade grisen.
Men riktig misär såg vi faktiskt inte mycket av. Vi har sett bra mycket värre skit och elände i Palermo och Neapel. Grekerna må ha det knackigt med ekonomin, men de har stolta traditioner och de böjer inte nacken i första taget. Inte ens för Europas bankirer och speciellt inte för tyskarna som de hävdar fortfarande är skyldiga dem både pengar och ursäkt för nazisterna härjningar under andra världskriget.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s