Är det brottsligt att störa jakt?

Hur mycket störningar måste jägare tåla från andra friluftsmänniskor som nyttjar allemansrätten? Tja, rätt mycket – men det finns faktiskt gränser där störningarna blir brottsliga.

Hundar ska alltid hållas under sådan tillsyn att de inte jagar eller driver vilt – om de inte är jakthundar.

Hundar ska alltid hållas under sådan tillsyn att de inte jagar eller driver vilt – om de inte är jakthundar.

Anledningen till ovanstående fundering är att vi förra onsdagen fick jakten delvis saboterad av en oförsiktig hundägare som släppte hundarna i skogen tidigt på morgonen. Hundarna hittade dovhjortar, som de förtjust satte igång att driva och när vi skulle jaga några timmar senare var skogen i stort sett tom på djur. Knappast något som skulle leda till åtal, men absolut tillräckligt för ett allvarligt samtal med hundägaren om vikten att hålla tillsyn över sina djur. Den skyldigheten är lagfäst sedan 2008.

Många andra i naturen
Eftersom vi jagar på mark som tillhör Malmö kommun och som nyttjas av många andra friluftsmänniskor; hundägare, hästfolk, svampplockare, skogsluffare och andra, så är vi rätt vana. Man får ta det med jämnmod, även vid de tillfällen när förbipasserande stannar och hojtande frågar om man jagar… Nej, hur kan någon tro att jag smugit ut till passet så tyst som möjligt, där jag sitter i diskreta mörkgröna kläder med bössan över knäna, för att jaga?
Vi är alltså vana att låta skogsvandrare och hundmänniskor promenera förbi passet och hoppas att de försvinner så snart som möjligt. Det är ju inte så mycket mening med att själv sitta tyst som en mus om flanörerna pratar och skrattar högljutt…

Snubblande nära lagbrott
Riktigt irriterade blir vi dock när hundägarna låter sina hundar springa okontrollerat. Under tiden 1 mars till 20 augusti ska man hålla hunden kopplad i marker där det finns vilt, om man nu inte har ett ”mentalt koppel” som är lika starkt – och det är det inte många som har. Dessutom säger lagen att under övrig tid ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt.
Personen som släppte hundarna och saboterade vår jakt var alltså snubblande nära ett lagbrott, även om knappast någon åklagare skulle ta upp ärendet.

Brott mot egendomsrätten
Däremot har det på senare tid börjat diskuteras alltmera om störning av jakt är att anse som ett brott mot egendomsrätten. Som regel tjänar ju en markägare pengar på att arrendera ut jakträtten till ett jaktlag. Om jägarna upprepade gånger får sin jakt störd eller saboterad kanske de blir ovilliga att betala arrendeavgiften. Fastighetens värde försämras och markägaren kanske vill föra talan mot de som saboterat jakten. Frågan har aktualiserats vid ett par tillfällen när militanta djurrättsaktivister stört och saboterat jakt.

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s