I en liten by på 60-talet

Jag var en av de 482 människor som bodde i Onslunda 1960. För att möta servicebehovet hos dessa 482 fanns det tre livsmedelsaffärer, en mjölkaffär, ett bageri, ett kafé, diverse hantverkare och serviceinrättningar. Det är inte mycket kvar i dag…

Av Onslundas invånare bodde väl ungefär hälften i själva byn och resten i små bondgårdar och ”enahus” runtom. Speciellt de som bodde utanför byn var oftast självförsörjande på kött, mjölk, grönsaker och frukt. Hur denna lilla befolkning kunde räcka till för ett sådant serviceutbud är helt obegripligt, åtminstone sett med dagens ögon.

Polkagrisar i strut
Jag är inte säker på att jag minns rätt på alla namn, men Perssons livs var byns dominerande livsmedelsaffär. Mittemot låg Lantmannaaffären som förutom livsmedel saluförde allt från heminredning till lantbruksmaskiner. Lite längre bort på gatan låg ytterligare en livsmedelsaffär som jag tror hette Olofssons. Dessutom fanns gamla Alma Trapp som hade en liten bod i sitt pepparkakshus. En bod som förmodligen sett likadan ut sedan 1800-talet och där man ännu kunde köpa kandisocker, bröstkarameller eller polkagrisar i en konstfärdigt tillvriden strut.

Sockerbullar och ettöres
Bagare Thunell hade en liten bod i anslutning till bageriet och dessutom en affär vid huvudgatan. Om någon givmild äldre person skänkt skolgossen en 25-öring kunde han därstädes köpa tre sockerbullar och en ettöres, eller för den delen 25 ettöres vilket blev en hel liten karamellpåse.
Dessutom fanns i byn en mjölkaffär i mejeriet, en kiosk där man kunde köpa Kaptens Mickis äventyr en gång i veckan samt ett kafé med mjukglassmaskin och jukebox.
Byn servade även sina invånare med Post, Sparbank och frisör. Hantverkare fanns i form av smed/mekanisk verkstad, ett litet snickeri och en rörmokare.
Hur de 482 själarna i Onslunda kunde hålla igång hela denna serviceapparat förefaller, som sagt, helt obegripligt. Men troligen hade företagen inte så stora omkostnader och behövde inte tjäna så mycket på varje kund för att få det att gå runt. Affärsverksamheterna var påfallande ofta inrymda i bostadshus och drevs som familjeföretag.

60-tal med bil

Men så kom 1960-talet, Onslunda kommun sögs upp av Tomelilla och byn dränerades mycket snabbt på den fina servicen. Det berodde nog inte på kommunsammanslagningen och inte heller på att jag flyttade därifrån i den vevan. Nej, huvudförklaringen var säkert BILEN! På 1960-talet blev en personbil nästan ”var mans egendom” och sim-sala-bim blev det inte bara möjligt utan också roligt att åka in till Tomelilla eller Ystad för att handla. Det var bilen som tog knäcken på handelsmännen i småbyarna.
Nu ser jag samma sak hända igen i min nuvarande hemort. Hörby är betydligt större än Onslunda och har länge haft status som centrala Skånes ”köpstad”. Det finns ett stort omland, huvudsakligen befolkat av bönder och dessa har varit nöjda med den mycket höga servicenivån i den halvstora orten. Men på sistone har det börjat hända något. Flera affärer har lagts ner på kort tid och flera andra handelsmän vittnar om att det går knackigt.

Näthandeln tar över
Den här gången är det inte BILEN som är boven i dramat, utan vår tids stora revolutionär – INTERNET. Näthandeln växer så att nätet håller på att gå sönder och även konservativa landsortsbor har börjat inse finessen med att handla på nätet. De kan sitta hemma och leta upp precis det de vill ha, till bästa priset och två dagar senare ligger prylen i brevlådan. I stället för att åka miltals, trängas med andra människor och betala ett högre pris. Än så länge beställs inte mycket mat över nätet, men det kommer det också. Under tiden kommer vi att få se klädaffärer, elektronikbutiker, pappershandel och fotoaffär försvinna från byn.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s