Misshandlade köttbitar

Jag har precis tuggat mig igenom en seg, smaklös kotlett och tänker att slaktarna har en hel del att lära av jägarna. Vi skulle aldrig få för oss att misshandla köttet som dom gör.

Sedan vi passat djuren får dom hänga, med skinnet på, i de yttre, svala rummet.

Sedan vi passat djuren får dom hänga, med skinnet på, i de yttre, svala rummet.

Dom såg rätt fina ut, kotletterna och eftersom vi köpt dom på City Gross visste vi ju att det i alla fall var kött från svenska grisar – inte misshandlade danska. Men ändå kan jag inte riktigt frigöra mig från fantasibilden där slaktaren avlivar grisen genom att binda den bakom grisabilen och låta den springa ihjäl sig…
Så går det naturligtvis inte till, men även om grisarna slaktas enligt vedertagna normer så blir resultatet inte bra. För mej, som jägare, är det solklart varför det blir så.

Kylsammandragning
När vi har skjutit ett djur transporterar vi det till vår slaktbod, där vi passar (tar ur inälvorna) under så hygieniska former som möjligt. Sedan hänger vi in djuret i slaktboden, men inte i kylen, med pälsen på. En gyllene regel säger nämligen: Inte under tio grader under de första tio timmarna. Kyler man ner köttet för snabbt så kan cellerna drabbas av kylsammandragning, något som aldrig går att upphäva. Köttet kommer att bli torrt, segt och tråkigt.
Efter ett dygn i det yttre rummet hänger vi in djuret i kylrummet, där det får hänga tills det uppnått ungefär 40 dygnsgrader, d v s åtta dygn om det är fem grader i kylrummet. Under denna tid sker en mognadsprocess i köttet, det mörknar och blir mört och saftigt.

Det blir billigare
Så går det naturligtvis inte till i slakterierna. Och det beror säkert inte på att slaktarna inte känner till sådana här basfakta. Det är helt enkelt rationellt ekonomiska skäl som gör att man misshandlar köttet. Den stressade grisstackaren hinner knappt dra sitt sista andetag innan styckaren är framme och börjar skära ut kotletterna. Det blir naturligtvis billigare kött på det sättet – men bra blir det inte.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Jakt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s