Men… kamma er grabbar!

Ta av kepsen, tvätta håret och spotta ut snuset, grabbar! Då har ni kanske en liten, liten chans att komma till tals med de snygga tjejerna.

Så tänkte jag i mitt stilla sinne när vi blev vittne till två grabbars frustrerade känslostorm kring ett par riktigt snygga, unga damer. Vi satt på restaurang Broncemar i Maspalomas och några bord längre bord satt ett par unga män i 20-årsåldern från norra Norrlands inland. Uppklädda i samma skitiga luvtröjor och trasiga jeans som alltid. Det visste jag, eftersom de råkat få bungalowen bredvid vår på Hotel Green Golf.

Snedvriden machokultur
Nu är jag ju själv inte precis någon Don Juan, men lite har man ju snappat upp om hur tjejer ska tacklas. Och att det definitivt inte funkar med hormonstinna uppvisningar av snedvriden machokultur borde väl även grabbarna från Arjeplog och Vittangi ha hajat vid det här laget.
Långt, skitigt hår, intryckt under en sjaskig röd keps som skär sig duktigt mot en solkig orange luvtröja är nog inte precis något som får blodet att börja susa i unga damer.
Nu hampade det sig alltså så att in i restaurangen trädde två snygga, unga tjejer, i samma ålder som grabbarna. Välklädda, välsminkade och med en utstrålning som tydligt talade om att de besökt finare restauranger än Broncemar. Kanske var de holländskor eller tyskor. De satte sig lite längre bort och jag kunde inte höra vilket språk de talade.
En titt åt grabbarna bord visade att även de sett uppenbarelserna. Inte så att ögonen var som tennisbollar och de flämtande tungorna hängde ner i spagettin – men, tja det var inte allt som fattades. De båda var, så att säga, väldigt intresserade. Det blåste upp till hormonstorm – men tydligen hade de svenska pojkarnas lite självkritik och lät det hela stanna vid gloende och många menande blickar sinsemellan…

Dansen på Ferrum
Hela scenen fick mej att tänka på ett besök i Kiruna för herrans många år sedan. Jag var utsänd sportreporter och bodde på hotell Ferrum. Handbollsmatchen jag skulle bevaka var först på söndagen, så på lördagskvällen traskade jag ner till restaurangen där det var dans. Ja, det vill säga det var inte många som dansade. Några tjejer dansade med varandra och ett par något bedagade gentlemen kasade runt på parketten med ett stadigt tag om livet på någon nyskild 40-åring.
Merparten av de unga männen befann sig i baren där de delade sin tid mellan att dricka massor av brännvin, skryta om fiskefångster och lyfta tunga saker. Bland annat fanns en sån där apparat där man ska pressa upp en pil genom att trycka ihop två handtag. Den stod på en stadig betongställning – men det ger förstås större effekt om man klämmer ihop handtagen och samtidigt lyfter hela apparajset med en hand! Tyckte säkert de tuffa grabbarna – men jag är inte säker på att de danssugna tjejerna i rummet intill delade den uppfattningen…

De föredrog testförarna
Mina fördomar om norrländska grabbars bristande förmåga att komma till tals med det andra könet fick jag bekräftade åtskilliga år senare, vid ett annat besök i Norrland. Jag hade åkt upp för att fiska med Jörgen Stenberg; fiskeskribent, entreprenör, hotellägare och den som först lockade europeiska billtillverkade att börja vintertesta sina nya bilmodeller i snö- och ishelvetet vid Arjeplog. Halvt road, halvt förvånad berättade Jörgen att han fått ta emot en hel del skäll från unga män i trakten, eftersom de blivit helt slagna av brädet i kampen om kvinnornas gunst. De där förbaskade utlänningarna lade ju beslag på varenda dam!
Lite tragikomiskt förstås – men inte ett dugg konstigt. Världsvana och välklädda testförare från Frankrike, Tyskland och Italien var naturligtvis övermäktig konkurrens vid lördagsdansen. Unga män som var snyggt klippta, luktade gott och hade förmågan att kläcka ur sig en annan komplimang därtill övertrumfar tio gången av tio pojkar i Helly Hansen som luktar brännvin och lyfter tunga saker med en hand…

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s