Har Sverige blivit en diktaturstat?

Frågan i rubriken kan förstås verka tillspetsad – men under senare år har vi fått flera nya lagar som för tankarna till Kina eller gamla Sovjetunionen. Ett av de värsta exemplen är lagen om förbedelse till jaktbrott.

Den här bloggen är ibland underhållande, för det mesta lättsam – men någon gång måste även jag vara allvarlig. De som tycker sådant är tråkigt kan sluta läsa nu och är välkomna tillbaka vid ett senare tillfälle.

Kriminella tankar
I takt med ett hårdnande samhällsklimat och allt större motsättningar mellan olika folkgrupper har riksdagen försökt stifta lagar som ska hindra att detta leder till våld och oroligheter. Vi har fått en hel rad nya lagar om övervakning och kontroll av medborgarna. Många av dem för tankarna till George Orwells mardrömsscenario i 1984.
Den som läst denna ruskiga historia vet att ”Storebror” försöker sig på att även kontrollera medborgarna tankar och känslor. Det är något liknande Sveriges riksdag ägnar sig åt när man kriminaliserar tankar, idéer och fantasier. Vi har fått flera lagar som handlar om ”förberedelse” till olika brott.

vargFörberedelse till jaktbrott
En av dessa lagar handlar om ”förberedelse till grovt jaktbrott”. Den är sprungen ur vargvänners fantasier om att alla jägare har som sitt främsta mål att döda så många vargar som möjligt. Vargvännerna har starka lobbygrupper och lyckades därför 2011 få riksdagen att anta lagen. En ny paragraf infördes i jaktlagen, § 46a: ”För försök eller förberedelse till jaktbrott enligt 44§ eller jakthäleri enligt 46§ andra stycket döms till ansvar enligt 23 kap brottsbalken.”
Varje demokratiskt sinnad människa inser ju att lagstiftarna härmed kriminaliserar tankar och känslor. Man kan tänka sig följande scenario: Ett älgjaktlag har sett spår efter varg. Påföljande dag spårar de vargen för att se om de vågar släppa hundarna. Några av deltagarna pratar lite vidlyftigt om att ”hittar vi den j-velen så skjuter, gräver vi och håller käften”. Någon anmäler och en nitisk åklagare beslutar sig för att starta en utredning. Det leder till att alla deltagarna i jaktlaget får sina vapen beslagtagna och i princip drabbas av jaktförbud fram tills målet är avgjort i domstol – vilket kan ta flera år.

Friade – efter två år!

Så har det varit i det så kallade Lillhärdalsmålet. Fem jägare har stått åtalade för förberedelse till grovt jaktbrott. De greps under våren 2012 och satt några veckor häktade. Alla deras jaktvapen togs i förvar och de har under två år inte kunnat jaga. I går friades de av en enig tingsrätt i Mora. Åklagaren har inte kunnat presentera några handfasta bevis på att de fem förberett jaktbrott, utan endast indicier. Trots att tingsrätten underkände åtalet på samtliga punkter tänker åklagaren överklaga och de fem kommer att sitta i fortsatt ”jaktkarantän” för att de kanske tänkt några förbjudna tankar.
Frågan är väl hur länge man får tänka fula tankar om vår riksdag, innan det betraktas som ”förberedelse till statskupp”?

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s