Inte öst – och inte väst

Turkiet är varken öst eller väst. Turkiet är sig själv nog och står på egna ben. Det betonar vår turistguide gång på gång, när vi åker på rundtur i detta fascinerande land.

98 procent av turkarna är muslimer – ändå är Kemal Atatürk en folkhjälte av närmast religiösa proportioner. Man hittar statyer eller byster av Atatürk i minsta lilla byhåla och när vi var där hängde stora flaggor med hans bild från husfasaderna.

Det finns en staty eller byst av Atatürk i varenda byhåla i Turkiet.

Det finns en staty eller byst av Atatürk i varenda byhåla i Turkiet.

Turkarna älskar sin landsfader, trots att många är troende muslimer och Atatürk bröt ner den muslimska dominansen. Han drev igenom att makten skulle flyttas från religiösa till civila institutioner och han såg till att det skrevs in i grundlagen att Turkiet skulle vara en sekulär stat, med noga åtskillnad mellan religion och politik. Han införde också det latinska alfabetet och föreskrev att böneutropen skulle ske på turkiska. Några år efter hans makttillträde fick turkiska kvinnor rösträtt och jämställdes lagligt med männen.

En smältdegel för kulturer
Vi har varit tre gånger i Turkiet under de senaste åren och för varje gång blir vi alltmer imponerade och förbluffade över alla kulturella spår och lämningar. Sedan tiotusen år tillbaka har Turkiet varit en smältdegel där influenser från både öst och väst flutit samman till något som verkligen kittlar fantasin. Landet har behärskats av hattier och hettiter, av trojaner och greker, av perser och romare. I slutet av 1200-talet skapades det osmanska imperiet, världens mäktigaste under många hundra år. När det var som störst behärska osmanerna norra Afrika, stora delar av Mellanöstern ner till Persiska viken och sydöstra delen av Europa med Balkan och Grekland.
Men det allt mera försvagade sultanatet hamnade på förlorarsidan i första världskriget, riket styckades upp och segrarmakterna tog för sig. Det var i det läget som Atatürk ställde sig i spetsen för en skara officerare och startade frigörelsekriget mot framförallt Grekland. Det blev framgångsrikt och 1923 utropades republiken Turkiet, med säte i Ankara.
Man kan säga att turkarna, efter att ha behärskats av många främmande folkslag och nationer, först under 1900-talet fick en egen identitet – och den är stark. Jag vet inte om det är så, men det verkar som om nationalismen brinner starkare i unga nationer, se bara på vårt grannland Norge.

Fullt av motsättningar
Turkiet är ett land fullt av motsättningar. Det är stor skillnad mellan stad och landsbygd, mellan unga och gamla, mellan bönder i Anatolien och it-genier i Antalya. På högslätten rider fåraherdarna på åsnor, i storstäderna finns det gratis wifi på superflotta hotell och män i kostym och uppknäppt skjorta glider fram i senaste BMW-jeepen. Vid vår bussrundresa fick vi se prov på det mesta – men det ska jag be att få återkomma till.

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s