Bröllop – nu och då

Om det varit lite tyst här på bloggen ett tag, så beror det på att jag brottats med ett tal till min yngsta dotters bröllop. Ett bröllop som fick mig att minnas ett annat bröllop – för 43 år sedan.

Bröllopsceremoni för Lisa och Johan framför Sjöbo Gästis.

Bröllopsceremoni för Lisa och Johan framför Sjöbo Gästis.

Lisa och Johan gifte sig borgerligt, i en fin ceremoni utanför underbara Sjöbo gästis – och så långt fanns det ganska stora likheter med det bröllop som gifte ihop min kära hustru och mig. Vi gifte oss också borgerligt, vid en enkel ceremoni på Helsingborgs rådhus.
Enligt rådande tidsanda skulle man förkasta alla gamla sedvänjor och konventioner. De flesta av våra vänner gifte sig inte alls – utan flyttade bara ihop. Vi tyckte dock att det fanns vissa poäng med att vara gift, inte minst juridiskt, så vi traskade iväg till rådhuset. Men ett enkelt bröllop skulle det bli, med endast min bror och blivande svägerska som gäster och bröllopsvittnen.
Nu blev bröllopet inte riktigt så diskret som vi hade tänkt oss. Mina journalistkollegor på NST hade listat ut att det var något särskilt i görningen, kollat med rådhuset och var beredda. När vi klev ut genom dörren möttes vi av en skur av fotoblixtar, blommor och hurrarop.

Billig kombibiljett
Men i övrigt gick allt enligt planerna. Efter besök hos fotografen tog vi färjan över till Helsingör och gick på Kystens Perle för att aväta bröllopsmiddagen. Kombinationen färja-Kystens Perle dikterades av att färjerederiet och restaurangen slagit sina påsar ihop och sålde en kombibiljett till ett mycket förmånligt pris. Tanken var alltså att folk skulle åka över för att äta en bättre lunch på den vidunderliga restaurangen med utsikt över Sundet.
Vi möttes av en artig hovmästare som kastade en snabb blick på fruns vita klänning och brudbuketten varefter han med stort beklagande meddelade att vårt bord tyvärr inte var ledig ännu. Restaurangen bad tusen gånger om ursäkt och undrade om man som kompensation fick bjuda på en drink i baren så länge..?

”Tillykke”
Det var ju väldigt trevligt och ännu trevligare blev det när vi klev in i restaurangen. Personalen hade snabbt som ögat riggat till ett bord mitt i lokalen med elegant blomsteruppsättning, extra tjusig dukning och ”Tillykke” i silverströssel över bordet. Röda om kinderna blev vi och ännu mera rörda blev vi när alla restaurangens övriga gäster passerade förbi vårt bord och önskade ”tillykke” när de lämnade.
Varma minnen av Kystens Perle alltså. Tyvärr gick restaurangen i konkurs några år senare och byggdes om till äldreboende, men vi hann faktiskt uppleva den ytterligare en gång innan kronofogden hämtat alla spritflaskorna. Detta tack vare NST:s dansksvenske frilans Preben, som vid sidan om journalistjobbet hjälpte Kystens Perle med diverse PR-arrangemang.

En egendomlig fest
Preben var ett fenomen som skrev om danska nyheter på svenska i Sverige och om svenska nyheter på danska i Danmark. Han for som en skottspole över Sundet och växlade obehärskat mellan danska och svenska. Fast ibland blev det lite roligt när han försökte översätta idiomatiska uttryck.
När ägarna till Kystens Perle insåg att skillnaden mellan intäkter och utgifter var alltför stor bestämde de sig för att inte lämna över för mycket till fogden. Preben hade en frikostigt tilltagen representationsbudget och den fick han sätta sprätt på. Det skedde medelst en ”informationsmiddag” för danska och svenska journalistkollegor. ”Ät och drick så mycket ni vill och så sover ni förstås över i lyxhotellet”, lät inbjudan och inte behövde han truga oss många gånger. Om den tillställningen kan jag säga detsamma som Björn Afzelius sjunger i DSB-blues: ”Det var en egendomlig fest”…

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Media och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s