Hur dör rådjur?

radjur
Men – det är väl synd att skjuta det gulliga rådjuret? Kolla bara på de milda ögonen! Nä, det är klart – det är väl bättre att sötnosen dör av svält eller blir söndersliten av en hungrig räv…

Det händer ibland att vi jägare måste förklara och försvara oss inför en oförstående allmänhet. I dag, när flertalet svenskar är födda och uppvuxna i storstäderna, långt från landsbygden är det många som saknar till och med elementära kunskaper om hur djur och natur ser ut och fungerar.

Alla ska dö!
Naturens grundläggande regel: Alla som föds ska också dö. Frågan är bara när, var och hur.
För de flesta vilda djur handlar döden inte om att stilla somna in på en blomsteräng medan solen sakta sjunker i väster. Oftast är döden ackompanjerad av skräck, panik, smärta och lidande.
När det gäller rådjur är det vanligaste slutet i käftarna på ett rovdjur, eller helt enkelt av svält, sjukdomar eller utmattning. Det är ganska få rådjur som slutar sina dagar med en kula genom lungorna och en snabb död.

Hälften dör första året
Av de rådjurskid som föds under våren är det knappt hälften som får uppleva nästa sommar. På vissa ställen plockar räven 20-30 procent redan under de första veckorna. Under hösten börjar kiden växa till sig och framåt vintern är de nästan vuxna. Men det förutsätter förstås att de lyckats undvika lodjur, rävar, bilar, jägare och sjukdomar.
Vintern är en hård prövning för rådjuren. Blir den lång och snörik dukar många under om det inte finns jägare eller andra djurvänner som stödutfodrar. Sent födda kid, som inte hunnit lägga på sig rejält hull, är mest utsatta. De dör ofta av svält, följdsjukdomar eller av att ett rovdjur tar dem. Och – ja, en räv klarar mycket väl av att döda ett vuxet rådjur.

Dödande skott
Jägare strävar alltid efter att döda direkt, med första skottet. Om kulan träffar halskotpelaren på ett rådjur dör djuret i samma sekund. Men det är svårt att träffa halskotpelaren och därför försöker de allra flesta jägarna att träffa i lungorna. Det är ett stort träffområde och en träff i lungorna är alltid dödande, även om det tar några sekunder mer innan djuret är dött. Ett stort hål i lungorna leder till omedelbart blodtrycksfall, hjärnan får inget syre och även om djuren kanske springer 50-100 meter är det en ren reflex med den energi som finns kvar i musklerna.
Nu är det ju en konstig tanke – men om rådjuren fick välja så tror jag nog att de flesta skulle välja en kula när de gick där i godan ro och betade. Alternativen är inte så trevliga…

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s