Dom hade aldrig trott oss…

Tänk om vi hade fått den jättelika svärdfisken på kroken – och tappat den! Ingen hade ju någonsin trott på oss, så det var kanske bäst att den valde att fastna i ett laxagarn i stället.

Det här är en fiskehistoria – och det vet ni väl hur det är med fiskehistorier? Fast just den här skiljer sig lite från mängden. Den är nämligen alldeles, alldeles sann. Vi fick inte den stora fisken. Hade vi fått det hade jag aldrig vågat berätta historien av rädsla för att bli betraktad som lite lätt rubbad.

Prövade på trolling
När trollingfisket började slå igenom i Sverige på 1980-talet bodde jag alldeles vid Pukaviksbukten, där det simmade riktigt stora laxar med sikte på Mörrumsån. Några få personer hade börjat pröva på att släpa drag efter motorbåt och lyckats lura en och annan lax att hugga. En av mina vänner, Christer Mattsson, hade skaffat båt och utrustning som var lämpliga för ändamålet och hade också prövat på trollingfisket i Vänern, där det först introducerades i Sverige. En förmiddag fick jag följa med Christer ut i Pukaviken för att lära mig hur det hela fungerade.
Det var rätt grov sjö den dagen, men vi fick i alla fall riggat till fyra spön som fiskade på lite olika djup och längd bakom båten. Christer visade och berättade och så fikade vi förstås och snackade skit – som man brukar när man är ute på fisketur.
Vissa somrar, när temperatur och vindar är gynnsamma, brukar det vandra in en hel del främmande fiskarter i Östersjön. Det här var en sådan sommar och det hade påträffats både hajar, klumpfiskar och svärdfiskar längs de svenska kusterna. De hade fastnat i fiskenät, eller flutit i land döda. Vi skojade lite om vad som skulle hända om en svärdfisk högg på ett av våra drag – ett inte helt osannolikt scenario, skulle det visa sig…

Två yrkesfiskare med den jättelika svärdfisk som fastnat i deras garn i Pukaviksbukten.

Två yrkesfiskare med den jättelika svärdfisk som fastnat i deras garn i Pukaviksbukten.

Grejorna skulle inte hålla
Vi var väl helt på det klara med att vi aldrig skulle lyckas få en sådan fångst i båten. Vår utrustning var dimensionerad för laxar uppåt 20 kilo, men knappast för en fem gånger så tung snabbsimmare som svärdfisken. Det mest sannolika var att en sådan fisk skulle slita av linan, räta kroken eller få rullen att skära ihop.
Nu fick vi ingen svärdfisk så vi fick aldrig veta. Vi fick för övrigt ingen annan fisk heller. Inte den gången i alla fall. Så småningom skulle både Christer och jag själv få känna hur det känns att fajtas med laxar i 15-20-kilosklassen och vi skulle också, i sydliga vatten, få känna på kraften hos stora fiskar som marlin och tonfisk.
Det var först några dagar senare när vi slog upp lokaltidningen som vi insåg vad som faktiskt kunnat hända. Att det osannolika kunde ha blivit sant. På en stor bild stoltserade två yrkesfiskare med en enorm svärdfisk som fastnat i deras laxgarn. Tänk om…

Annonser
Det här inlägget postades i Fiske, Media och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s