Slutspelsskägg och fiskerulleskägg

Man har ju hört talas om folk som, åtminstone bildligt, fastnat med skägget i brevlådan. Men har du hört talas om någon som fastnat med skägget i fiskerullen? Nej, tänkte väl det…

Slutskrivarskägg

Slutskrivarskägg

Anledningen till att jag kom att tänka på välväxta skägg och våldsamma fiskefajter var några kommentarer på Facebook angående en bekants ganska omfattande ansiktsbehåring. Någon undrade om det var ett slutspelsskägg och fick svaret att det nog var ett slutskrivarskägg. Vederbörande håller nämligen på att lägga sista handen vid en avhandling och då är sax och trimmer uppenbarligen inte första prioritet.
Uttrycket slutspelsskägg föddes för ganska många år sedan när framförallt ishockeyspelare upphörde att raka sig när de gick till slutspel i sina serier. Skägget fick vara kvar tills de förlorade, åkte ur eller vann. Grabbar med god skäggväxt i framgångsrika lag kunde hinna med att bli ganska lurviga.

En skäggig fiskefotograf
En annan man som emellanåt var ganska svår att upptäcka bakom allt skägg var globetrottern, journalisten, författaren och fotografen Jens Ploug Hansen. Jag stiftade hans bekantskap när vi båda jobbade på Fiskejournalen där Jens under ett par årtionden dominerade bladet med sina levande och inlevelsefulla fiskebilder. Jens plåtade fiske i alla världens hörn, men förevigade även abborrmetet på hemmaplan på ett sådant sätt att man kände det som om man själv var med vid vattnet.
Den glade dansken hade som motto att det skulle vara liv i fiskebilderna. Tjusiga solnedgångar med fiskare i siluett var liksom inte riktigt hans melodi. För att få liv och rörelse i stillbilderna kunde han lägga mycket möda på att arrangera in i detalj så att det såg levande ut. En gemensam bekant, som fungerade som fotomodell, berättade hur han gång på gång fick rycka upp en stackars död regnbåge ur vattnet, för att Jens skulle få en bild som såg ut som om fisken hoppade med det krökta spöet i bakgrunden.

Världens snabbaste trimning

Fiskerulleskägg.

Fiskerulleskägg.

Jens favoritresmål var Azorerna där han med stor glädje och framgång fiskade storvilt i form av tonfisk, marlin och haj. Själv har jag haft nöjet att fånga några stora marlin vid Azorerna och kan försäkra att när en marlin på några hundra kilo vill simma iväg så låser man inte rullen och försöker hålla fisken med våld. Då slutar det antingen med att grejorna går sönder eller att fisken drar både utrustning och fiskare överbord.
Det var alltså upplagt för stor dramatik när Jens, sittande i en kampstol, böjde sig djupt över rullen för att försöka bromsa en rusande marlin. Linan tickade ut mot en hårt spänd broms och rullen snurrade. Ögonblicket senare hade rullspolen fått tag i några skäggtestar och dramat accelererade till högsta spänningsnivå. En snabbtänkt fiskekamrat räddade situationen genom att med en vass kniv utföra vad som måste varit världens snabbaste skäggtrimning.
Efter den betan kortades det långa helskägget ner till en betydligt hanterligare skepparkrans.

Annonser
Det här inlägget postades i Fiske och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s