Tosseda tockar

Det finns alltid goda skäl att se upp för fasaner när man färdas på vägarna. Dessa djur tycks ha en osviklig förmåga att kasta sig ut i trafiken när chansen att överleva är som sämst. Men just nu är det, om möjligt, ännu värre.

Skälet till att fasanerna är stolligare än vanligt vid den här tiden är naturligtvis att blodet brusar i ådrorna och släktet ska fortplantas. Varenda fasantupp, eller fasantocke som vi säger i den civiliserade delen av Sverige, vill föra sina gener vidare – och då aktar de för intet, må det så vara bilar som väger flera ton. Får en tocke för sig att en konkurrent är ute efter ”hans” hönor på andra sidan vägen så får allt bilarna se till att flytta på sig – eller inte…

En fasantocke skyr inga medel för att hålla koll på "sina" hönor.

En fasantocke skyr inga medel för att hålla koll på ”sina” hönor.

På tal om tosseda tockar så kan jag naturligtvis inte undanhålla er historien om gode vännen Percys närkontakt med dessa lågtflygande fjäderfän. Percy, som var en duktig bilmekaniker, billackerare och allkonstnär, rattar numera sina dollargrin i en annan värld, men när han levde ville han gärna tillhöra glidarna.
En dag gled han omkring i sin Cheva nånstans på en skånsk landsväg. Vårvädret var härligt, Percy hade vevat ner rutan och satt lojt tillbakalutad med armbågen på fönsterkarmen och en hand på ratten. Han körde inte fort – och tur var väl det, för plötsligt fick han en hurril som bra nära fick honom att ”tuppa av” (förlåt, Malin).
När Percy fick stoppat bilen och ruskat på knoppen såpass att det klarnade började han ju fundera över vad som egentligen hänt. En blick i baksätet gav förklaringen. Där låg fasantocken, som hade klarat krocken sämre än Percy. Den var stendöd och eftersom vår hjälte var en handlingens man fick den åka med hem, där den plockades och blev en härlig söndagsmiddag. Jakträttsinnehavaren underrättades aldrig.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Natur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s