Bastubad och klockkaos

Det här med att skruva klockor fram och tillbaka två gånger per år är ju ett bök utan like, som jag inte kan tycka är särskilt meningsfullt. Men nu har ju några visa politiker beslutat att så ska det vara – så det är bara att foga sig om man vill gå i takt med resten av samhället.
När det är dags att ställa om haglar snusförnuftiga påminnelser i tidningar, radio och tv. Ställa fram grillen, ställa fram trädgårdsmöblerna, ställa fram klockan. Jojo, nu har vi börjat lära oss – men visst händer det fortfarande missöden. Förståndiga människor ser till att inte ha några viktiga möten inbokade söndag förmiddag, efter omställningen.
Personligen har jag oftast haft rätt så lätt att skruva klockan på rätt håll när det är dags. Senare års flitiga resande runt om i Europa har skapat en sådan vana att klockan numera mer eller mindre automatiskt skruvas en timma fram eller tillbaka när flygplanet tar mark. Den enda gång det har blivit riktigt fel var för trettiotalet år sedan, på Åland. Men då blev det desto mera kännbart. Särskilt i huvudet…

Bastu och vodka
Vi var ett rejält gäng svenska journalister som tog färjan till Åland, bjudna av Sportfiskeförbundet som väl ville putsa upp imagen hos media inför något politiskt beslut som berörde fisket. Vi skulle stanna en natt på Åland, inkvarteras på ett hotell som satsade på sportfiske och ledsagas av några grabbar som hade ett företag i guidebranschen.
Våra värdar på Åland ville naturligtvis inpränta hos de svenska journalisterna att just deras firmor var rätta målet för turistande svenska sportfiskare, så det bjöds överdådigt. Helt enligt finsk tradition var det massor av mat, rikliga mängder med öl och vodka och så bastu förstås. Det ryktades till och med att man till hugade herrar kunde skaffa fram damsällskap i bastun.

Det var ungefär så vi kände oss när vi skulle ställa om klockan.

Det var ungefär så vi kände oss när vi skulle ställa om klockan.

Klockförvirring
Det ska väl erkännas att allt bastubadandet gjorde oss lite yra i mössan, så när det var dags att gå till sängs blev vi en aning förvirrade, den radiojournalist och jag som delade rum. Vi skulle upp tidigt för att fiska och det här var före mobiltelefonernas tid, så det handlade om att ställa om den medhavda väckarklockan. Men nu var frågan: åt vilken håll skulle vi skruva klockan? Framåt eller bakåt?
Vi grunnade länge och enades till slut, varefter vi stöp i säng. Det kändes som om jag sovit i tio minuter när väckareländet drog igång, men det var bara att kravla sig upp, försöka bemästra illamående och huvudvärk samt få på sig kläderna. Vi tumlade ner för trapporna, mot matsalen för att få lite frukost, innan det bar ut på sjön. Där var det tomt och tyst…
Meningen var att vi skulle stiga upp klockan sex, finsk tid. Huvudvärken blev inte mindre när vi förstod att vi skruvat klockan en timme på fel håll, så i själva verket var klockan bara fyra!

Annonser
Det här inlägget postades i Fiske, Media och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s