Fartgränser och politisk impotens

Hörby kommun har problem med buskörning och alltför höga hastigheter i samhällena. Men när man försöker göra något åt problemen blir det bara fel – en uppvisning i politisk impotens.

Det finns, dessvärre, en hel del motorburna slynglar i Hörby kommun. Snorvalpar som tycker att det häftigaste man kan ta sig för är att bränna bort däck för några hundralappar en tisdagskväll på Storgatan. Det är störande för de boende och farligt för dem som är ute om kvällarna. Så det var väl helt i sin ordning att de styrande tog tag i problemet.
Men resultatet av de politiska tankemödorna blev tyvärr en ny hastighetsgräns, som är irriterande för alla bilister och negativ för miljön. Politikerna visade prov på en vilja att göra något, men förmågan saknades. Det brukar kallas politisk impotens.
Så beslutet blev alltså att sänka hastighetsgränsen i kommunens tätorter till 40 km/tim. En sänkning med 10 km/tim låter ju inte så farligt – och det är det inte heller. Jag kan stå ut med att det tar mig en halvminut längre tid genom byn när jag ska till ICA för att handla. Men 40 km/tim är en knepig fartgräns. Flertalet moderna bilar rullar på ganska komfortabelt på fyrans växel i 50 km/tim. Men 40 går inte. Då måste man växla ner till trean med ökat motorvarv, mer motorljud och högre bränsleförbrukning som följd!
Sämre komfort för oss som åker bil, sämre ekonomi och sämre för miljön, alltså. Allt medan motordrumlarna i sina sänkta Volvo-bilar fortsätter att blåsa på i 100 genom byn. 50 eller 40 kvittar dom lika…

Annonser
Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s