Varför finns det ingen lokaltidning?

Tyvärr är det nästan 30 år sedan Mellersta Skåne lades ner – annars skulle jag ha prenumererat på den. Jag vill nämligen ha en lokaltidning, inte en usel storstadsprodukt som försöker ge sken av att vara en sådan.

Tidningsdöden har pågått ett bra tag nu och den ena lokaltidningen efter den andra går i graven, eller slås ihop med någon annan tidning. De få tidningar som finns kvar sparar och skär ner, bantar och minskar. Det har till exempel Skånska Dagbladet gjort och resultatet blir att det snart är helt meningslöst för oss på landsbygden att prenumerera på denna tidning.
Det var 1986 som Skånskan köpte upp Mellersta Skåne och tog över redaktionerna i Hörby och Eslöv. Under rätt många år upprätthöll Skånskan en hygglig lokalbevakning i mellersta Skåne, men under de senaste åren har det gått brant utför. Lokalredaktionerna har avlövats och stängts och snart finns det inga journalister kvar som hittar bortanför Östergatan i Malmö. Lokalsidorna fylls upp med förproducerade reportage och nyhetsbevakningen på landsorten är obefintlig.

Dramatisk polisjakt
Händelser som uppmärksammas stort på orten förbigås ofta med tystnad, eller resulterar i bästa fall i en notis – från TT! Häromdagen inträffade en mycket dramatiskt polisjakt med åtföljande bilkrasch utanför Hörby. Polisens fartkontroll i Linderöd försökte förgäves stoppa två unga män i Mercedes som brände iväg mot Hörby på E 22:an. En efterföljande mc-polis gav upp förföljandet, han tyckte att det gick så fort att det var trafikfarligt.
Men ”problemet” löste sig så att säga av sig själv, eftersom fartdårarna körde i diket och voltade utanför Hörby. Polisen han ifatt och kunde konstatera att den moderna bilens krockskydd hade räddat livet på galningarna, som satt kvar i bilen, tämligen omtöcknade. När bilen genomsöktes hittades skarpladdat ammunition…

Uppföljning?

Aftonbladet hade gett den dramatiska händelsen bra utrymme.

Aftonbladet hade gett den dramatiska händelsen bra utrymme.

Om detta kunde vi Hörbybor läsa på Aftonbladets webbsida och naturligtvis förväntade man sig en rejäl uppföljning i sin lokaltidning dagen därpå. Vad var det för typer i bilen, hur var det med ammunitionen, varför smet de från poliskontrollen och hur kunde de överleva den våldsamma kraschen?
Skånskans redaktion orkade med att plocka in en TT-notis som mycket kortfattat redogjorde för att en bilförare smitit från en trafikkontroll och kört av vägen…
Jag kommer nog inte att förnya prenumerationen på Skånskan när det blir dags i höst.

Annonser
Det här inlägget postades i Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s