Varför är det så kallt i Fundersed?

– I inre och norra Skåne har det varit ett par minusgrader, säger meteorologen på Radio Malmöhus och jag går och läser av termometerns lägstanotering. Den visar – 5,4 grader och det är liter mer än ”ett par”.

Vi bor alltså i Fundersed, nordost om Hörby. SMHI har ingen mätstation här uppe. Den närmaste ligger i Hörby och trots att avståndet dit bara är dryga milen kan det skilja många grader.

5,4 minus är ju lite mer än "ett par minusgrader".

5,4 minus är ju lite mer än ”ett par minusgrader”.

Varför är det då så mycket kallare i Fundersed? Jo, det hänger samman med höjden – och faktiskt att vårt hus ligger i en svacka. Benämningen ”köldhåla” blir ett konkret begrepp hos oss. Kall luft sjunker som bekant nedåt och blir liggande i vår höglänta grop.
Fundersed ligger högst upp på Linderödsåsen, det sluttar neråt åt alla håll när man väl tagit sig ur den lilla svackan. Vi brukar skämtsamt kalla platsen för ”de skånska Alperna”. Vårt hus ligger ungefär 120 meter över havsytan, omgiven av bergknallar som når upp till drygt 140 meter. Eftersom det oftast blir kallare ju högre upp man kommer har förstås höjden betydelse, men också det faktum att vi bor praktiskt taget mitt i Skåne. Det är så nära inlandsklimat man kan komma i den här delen av Sverige.
Efter att gång på gång ha konstaterat att det är bra mycket kallare hos oss än meteorologernas prognoser och även observationer har vi inrättat oss därefter. Vi kalkylerar jämt med att det ska bli åtminstone tre-fyra grader kallare än vad de påstår och kopplar loss vattenslangar och annat köldkänsligt i god tid.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Väder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s