Underkylt eller påfrysning?

De danska meteorologerna på DMI skojade till det häromdagen och varnade både för ”isslag” och ”islag”. Kanske lite begripligare om vi petar in ett bindestreck; ”is-slag” och ”is-lag”.
Det DMI-meteorologerna ville varna för var alltså att det kunde falla underkylt regn (isslag) och även vanligt regn som fryser på kalla ytor och bildar ett islager (islag). Det är nämligen skillnad på underkylt och påfrysning – begrepp som väldigt ofta blandas samman.
Underkylt är regndroppar som är just det, det vill säga har en temperatur under noll grader. Sådant regn bildas när det finns varma luftlager högre upp i atmosfären, men kallare närmare jorden. Regndropparna smälter när de passerar den varma luften, men kyls ner igen när de passerar den kalla. Temperaturen i dem hinner falla under nollan, men om de är tillräckligt stora hinner dropparna inte frysa till is. När de träffar marken, eller någon annan yta, splittras de och fryser omedelbart. Det bildas en ishinna, ofta osynlig, över allting och det säger sig självt att mycket halare än så kan det inte bli.
Det kan bli bra halt även när vanligt regn faller på kall mark och fryser till när temperaturen faller. Detta inträffar ofta när en kallfront drar undan och det klarnar upp under natten, eller på morgonkvisten. Då blir det påfrysning, det bildas ett islager. Men underkylt är det alltså inte.

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s