Freitag är inte fridag

Onsdag, Wednesday, Mittwoch..? Visst är det lite förvirrande med veckodagarnas namn på olika språk. Men det finns faktiskt logiska förklaringar till namnvalen.
Under långhelger kan det bli lite förvirring kring veckodagarna. Det är helg och ledighet och om det råkar vara onsdag eller torsdag är kanske inte så väsentligt. Vi befann oss på Gran Canaria, friskt blandande svenska, engelska och tyska i vår konversation med omgivningen och därför är det kanske inte så konstigt att jag började fundera över veckodagarnas namn på olika språk.
För att få någon som helst ordning på det hela får man leta sig tillbaka till förkristen tid och det gamla Babylonien. Där beslöt sig några lärda män för att dela i veckan i sju dagar och namngav dem efter de sju himlakroppar man på den tiden kände till och kunde se med blotta ögat: Månen, Mars, Merkurius, Jupiter, Venus, Saturnus och Solen. Så småningom tog romarna över det där och Konstantin den store utfärdade ett dekret där veckodagarna namngavs på latin, efter samma system.
Eftersom romarna hade samma namn på planeter och gudar tyckte våra förfäder i Norden att de kunde byta ut en del av de gudanamnen mot våra egna asagudar. Så kom det sig att Venus fick ge plats för vår egen fruktbarhetsgudinna, Freja, till exempel.
Babylon började veckan med lördag, men för att det inte ska bli för rörigt så ställer vi upp veckodagarna med början på måndag:

Babylon Norden Tyskland England
Månen måndag Montag Monday
Mars tisdag Dienstag Tuesday
Merkurius onsdag Mittwoch Wednesday
Jupiter torsdag Donnerstag Thursday
Venus fredag Freitag Friday
Saturnus lördag Samstag Saturday
Solen söndag Sonntag Sunday

Månens dag hänger i, ända från Babylon och fram till våra dagar.
Krigsguden Mars fick motsvaras av Tyr, tisdag, Dienstag och Tuesday.
Merkurius blev till Oden (Woden), onsdag och Wednesday – medan tyskarna tycker att placeringen mitt i veckan är viktigare och kallar dagen för Mittwoch.
Jupiter motsvaras av Tor, torsdag, Donnerstag, Thursday.
Venus ersattes av vår egen fruktbarhetsgudinna Freja, fredag, Freitag, Friday.
Saturnus blev till Samstag och Saturday på tyska och engelska, men vikingarna tyckte att man borde bada åtminstone en gång i veckan och gjorde om dagen till lögaredagen, lördag.
Solen fick heta söndag, Sonntag och Sunday, helt logiskt.
Lite kul är det att se hur de nordiska gudanamnen fått inflytande både i Tyskland och England. Undrar om engelsmännen funderar över att Tyr, Oden, Tor och Freja håller till i deras almanacka?

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s