Rödvin och relationskriser

Plötsligt stod hon i dörren, med famnen full av vinflaskor, vår engelska granne på Gran Canaria. Lite försynt undrade Nathalie om vi ville ha fyra flaskor rödvin – eftersom hon själv inte estimerade detta livselixir. Bakgrunden till den generösa gåvan var uppenbarligen en kris i relationen till maken/sambon.
Vi har alltså varit iväg på den numera årliga utflykten till sol och värme på Gran Canaria. Fyra timmar längre dagsljus, cirka 20 grader på dagarna, en halvmil lång sandstrand och mängder av trevliga restauranger gör den skånska gråvintern lite lättare att uthärda när vi kommer hem igen.
Som vanligt huserade vi i en bungalow i Maspalomas. Mitt emot oss bodde ett engelskt par, Nathalie och Richard, som inte gjorde så mycket väsen av sig. De kom över och hälsade och presenterade sig och efter några dagar fann sig Nathalie föranlåten att berätta att den svarta katt hon utfodrade minsann inte var någon av de vanligt förekommande vildkatterna, utan en ”domesticated cat”, som bodde i nr 24 när den inte kom till Nathalie på matfriarstråt. Hon berättade också att hon var en stor kattälskare och att hon hade två kolsvarta katter hemma i London. Bilder på underverken förevisades förstås. Hur som helst var det befriande att höra att hon inte matade vildkatterna. Det är ett otyg som bara gör situationen svårare för de sjuka och eländiga katter som finns runt hotellen i turistområdena.
För övrigt hade vi inte så mycket att göra med det engelska paret, mer än att vi hälsade, sade godmorgon och godkväll när vi passerade varandra – men eftersom det inte var mer än fem meter mellan altanerna kunde det ju knappast undvikas att vi deltog i varandras liv och leverne. När vi satt i utemöblerna hade vi fri sikt rakt in i deras kök, där dörren oftast stod öppen. Därmed blev vi, utan att egentligen vilja det, vittne till ett litet relationsdrama.
Efter att de första dagarna har levt skilda liv började Nathalie och Richard plötsligt att umgås tajt med varandra dagarna före nyårsafton. De lagade mat åt varann, satt på altanen och åt – samt drack en hel del. På nyårsafton ägnade Nathalie timmar åt att sminka och klä upp sig och på kvällen gick de båda ut tillsammans.

En flaska orkade vi klämma ner, en fick åka med hem och de andra hoppas vi gladde städerskan.

En flaska orkade vi klämma ner, en fick åka med hem och de andra hoppas vi gladde städerskan.

Morgonen därpå var det inte lika muntert. En mycket moloken Richard kom ut med sina båda väskor, verkade inte ha någon röst kvar utan bara pekade bortåt när vi undrade om han skulle flytta. Borta var han och under de tre dagar ytterligare vi var kvar såg vi inte till honom. Nathalie dök däremot upp dagen efter och undrade om vi ville överta Richards kvarlämnade vinflaskor. Själv drack hon inte rödvin (men uppenbarligen gärna annat alkoholhaltigt). Det var ju svårt att säga nej tack, så vi drabbades av ett litet dilemma. Fyra och en halv flaska rödvin på köksbänken och bara lite mer än ett dygn tills vi skulle åka hem…
Det här var alltså inte på teve, där man uppenbarligen kan ta del av relationsdramer dygnet runt, utan i verkliga livet. Lite märkligt känns det allt att titta rakt in i människors privata liv på det här sättet. Vi vet ju egentligen inte så mycket om vad som verkligen skedde och vad som låg bakom – men en kvalificerad gissning är nog att Nathalie och Richard försökte lappa ihop ett knakande förhållande med en gemensam semesterresa. Utan att vara varken psykolog eller relationsexpert kan jag nog våga säga att det sällan är någon särskilt bra idé…

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s