Stormar vi minns 3: Gudrun

Gudrun är, utan tvekan, den mest kända stormen i modern tid – men definitivt inte den vindstarkaste. Det blåste hårdare under både Oktoberstormen, Carola, Simone och Sven.
Främsta skälet till att Gudrun blev så omtalad och lever så starkt i minnet var nog att värsta vindbandet hamnade över Småland, där det vid tillfället fanns gott om stormkänslig granskog i den vattensjuka marken. Det fälldes mer skog än vid någon annan storm i modern tid, 75 miljoner kubikmeter, vilket motsvarar en normal årsavverkning i Sverige.

Strömlösa i veckor
Eftersom elförsörjningen till stora delar fortfarande sköttes via luftledningar blev oerhört många hushåll strömlösa. Natten mot söndagen var drygt 340 000 hushåll utan ström – och på vissa håll i norra Skåne och i Småland dröjde det veckor innan man lyckades ge folk strömmen tillbaka, på grund av alla träd som fallit. Stormen Gudrun blev en väckarklocka och startsignalen för en storskalig nedgrävning av ledningsnätet.
Gudrun drog in på eftermiddagen lördagen den 8 januari 2005. Även denna stormdag hade vi Malin och Johan på besök i Torpet, som då blivit vår permanenta bostad. Barnbarnet Alma fick stanna hos mormor och morfar medan Malin och Johan for till äldreboendet för att hälsa på gammelmormor.
Dom tog sig upp till Vittsjö och nästan tillbaka igen, men söder om Häglinge var det stopp. Träd över vägen – men även denna gång uppenbarade sig en av motorsågsänglarna.

Elverket behövdes inte
Alla var samlade på Torpet, vi hade eld i spisen och fick futt på stearinljusen – för vi var naturligtvis strömlösa. Men inte heller denna gång svek oss de tappra linjemontörerna. När stormen avklingat på söndagsmorgonen dröjde det inte särskilt många timmar innan vi hade strömmen tillbaka. Grannen Nicke hade just kommit in med ett lånat bensinelverk för att vi skulle kunna kyla ner frysarna, när lamporna blinkade till och allting gick igång igen.
Men Gudrun var alltså inte särskilt våldsam om man pratar om vindhastigheter. Orkanstyrka i medelvind, 33 m/sek, uppmättes på ett enda ställe i Sverige – nämligen på Hanö som ju har vindmätaren lite för högt upp för att betraktas som fullt tillförlitlig.

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s