Stormar vi minns 2: Carola

Det var inte bara Carola Häggkvist som fångades av en stormvind under 1990-talet – det gjorde även vi sydsvenskar när orkanen Carola drog in i december 1999.

Jag har länge trott att det var norrmännen som namngav Carola också – men så var det tydligen inte. Stormlågtrycket hade en sydlig bana och drabbade huvudsakligen Tyskland, Danmark och Skåne. I Tyskland hette stormen Anatol, i Danmark Adam och i Sverige alltså Carola. Det var före senaste namnsdagsreformen och då hade Carola namnsdag den 3 december.

Helg på Torpet
Själva hade vi blivit med torp efter flytten från villa i Karlshamn till lägenhet i Malmö. Yngsta dottern bodde fortfarande hemma och hade följt med upp till Torpet för att fira helg med storasyster och hennes pojkvän som skulle komma med tåget till Höör.
Det började dra i rätt bra på lördagseftermiddagen och framemot kvällningen när det var dags att åka in och hämta Malin och Johan blåste det duktigt. Mor i huset var inte helt lycklig över att bli lämnad ensam i skogen när trädsuset nu hade växt till ett rytande, men Lisa envisades med att åka in för att möta resenärerna.
Det gick bra in till Höör, passagerarna plockades upp, men på tillbakavägen kom vi bara några kilometer innan det var stopp. Stora träd blockerade vägen vid Bokehall, så jag vände och styrde kosan mot Ludvigsborg och tog den smala och krokiga vägen ner mot Södra Rörum.

Änglar med motorsåg
Det gick bra, ända tills vi var någon kilometer från Torpet. Då var det stopp igen. Men, härute i den skånska vildmarken finns det gott om robusta karlar som har en motorsåg i bagageutrymmet. En av dessa änglar dök upp, kapade ett par trädstammar och tio minuter senare var vi i det trygga hemmet. Det var ju strömlöst, men vi hade fyr i köksspisen, gott om stearinljus och hade tappat upp vatten. Visserligen kunde barnen inte, som planerat, övernatta i gäststugan eftersom denna bara har elvärme och snabbt blev utkyld, men vi trängde ihop oss så gott det gick och klarade övernattningen i soffor och med madrass på golvet.
Den gången var vi strömlösa i lite mera än ett dygn innan de heroiska linjearbetarna vid Ringsjö energi hade röjt undan träden och fått upp trådarna igen.

Fällde mycket skog
Carola blåste som mest med 33 m/sek i medelvind på Hanö och orkanbyar på 42 m/sek på ett par olika mätstationer. Det var vått i markerna och det föll väldigt mycket skog, framförallt i Skåne. Så blockerades till exempel vägen från Ludvigsborg till Södra Rörum fullständigt. Det tog veckor innan de röjt upp den väg som vi använt som reserv när den vanliga vägen från Höör var blockerad. Vi hade nog lite tur som hann undan innan träden började trilla på allvar…

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s