…och dess namn var Taifun

Det var väl ett lite vågat namn Evert Taube gav åt fullriggaren som dom mötte i monsunen. Taifun är japanska och betyder tyfon – vilket kan vara att utmana havsgudarna.
Taifun säger dom alltså därborta i östra Asien, när det blåser så håret raknar. Eftersom taifunerna är relativt frekvent förekommande har det medfört att det inte finns några krullhåriga japaner.
Taifun/tyfon i västra Stilla Havet alltså, undantagandes Australien som betecknar riktiga oväder som cykloner. Beteckningen cyklon delar australierna för övrigt med länderna runt Indiska oceanen. I vår del av världen säger vi orkaner om de oväder som ofta drabbar sydöstra USA och karibiska övärlden och i viss mån även oss i Europa. Över 33 meter per sekund, eller ungefär 120 kilometer i timmen, betecknas som tyfon, cyklon eller orkan beroende på var man befinner sig.

Beauforts vindskala
Att mäta vindhastigheten har människan självklart sysslat med lika länge som hon har seglat till sjöss. Mängder av olika sjöfarare i olika världsdelar har haft olika system och olika skalor. Någorlunda enhetligt blev det på 1700-talet när den engelske amiralen, sir Francis Beaufort lanserade sin 12-gradiga skala. Den hängde med långt in på 1900-talet och jag tror att man än i dag kan råka på gamla sjömän som berättar om när de korsade Nordsjön i elva Beaufort…
Nuförtiden mäter vi i meter per sekund. SMHI:s mätstationer ska i princip ha vindmätaren placerad tio meter över backen – men det där stämmer ju inte alltid. Så sitter till exempel vindmätaren på Hanö uppe vid fyren, 60-70 meter över havsytan. Likadant är det med vindmätaren uppe på högbron på Öresundsförbindelsen. Dessa mätvärden brukar därför anges med vissa reservationer.

Från kuling till orkan
Hur mycket blåser det då, när det blåser hårt, skitmycket eller utav bara helvete? Om vi nöjer oss med de lite mera kraftfulla vindarna så talar SMHI om hård vind, eller kuling, när det blåser mellan 14 och 25 m/sek. (Hård vind eller kuling beror på om man befinner sig till lands eller till sjöss.) Mellan 25 och 33 m/sek är det storm och över 33 m/sek har vi nått orkanstyrka.
SMHI brukar ange två olika mätvärden: medelvind och byvind. Medelvinden är genomsnittet under tio minuter, byvinden den hårdaste vinden under en timma. Under de senaste sydsvenska stormarna, Simone och Sven, har det mätts upp orkan i medelvind på flera olika ställen, men bara på de mest utsatta stationerna. På de flesta platserna inne i landet har vinden ”bara” nått upp till stormstyrka – men jag tror att alla de som blivit av med tak, fått bilar krossade och blivit strömlösa i dagar tycker att det räcker så bra som det är.

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s