Stormen Sven eller Bodil?

Just när jag skriver detta hukar sig jämtarna i väntar på stormen Ivar som är på väg in över norska havet. Här nere i Skåne har allt börjat återgå till det normala efter stormen Sven – eller var det nu Bodil den hette?
Det här med stormarna och deras namn är så pass spännande att vi för ett ögonblick kan glömma det obehagliga i att de våldsamma stormarna kommer allt tätare och att det verkligen verkar ha hänt något med klimatet.

Alla minns Gudrun
Det var väl egentligen först när Gudrun dansade in som vi på allvar började fundera över att ovädren skulle ha namn. Innan dess hade det mest varit ”oktoberstormen”, ”adventsstormen” och ”sommarstormen”. Men någon kloking kom på att det kunde vara bra med namn, precis som ute i stora världen. Lättare att hålla reda på, både för allmänhet och för myndigheter, så att det inte blir missförstånd och så att man pratar om samma sak.
Men det är faktiskt först nu som svenska SMHI börjat namnge stormarna. Tidigare namn; Carola 1999, Gudrun 2005 och Per 2007 har norrmännen fått bidra med.

Färdig lista med namn
Internationellt har man sedan länge namngett de stora ovädren. Nordamerika, med sin regelbundna orkansäsong, namnger ovädren efter ett i förväg uppgjort schema som löper över sju år, varefter man börjar om från början. Riktigt otäcka orkaner, som till exempel Katrina som krävde 1800 människors liv, tar man bort från listan eftersom de anses riva upp läkta sår.
Meteorologerna i Norge har ett liknande system, med en i förväg uppgjord lista. Länge har vi i Sverige ”adopterat” de norska namnen, eftersom stormarna ofta kommer från Atlanten, in över Norge och sedan till Sverige.
Men stormen Simone hade en ganska sydlig bana och fick aldrig något namn i Norge. Enligt uppgift var det generaldirektören på SMHI som då beslutade att vi skulle ge stormen ett svenskt namn. När stormen blåste in, måndagen den 28 oktober, tittade man i almanackan och konstaterade att dagens namn var Simon och Simone. Så det fick bli Simone.
I mitten på november var det dags för Norrland att drabbas och då hade norrmännen varit vakna. Hilde fick den stormen heta. Tre veckor senare kom turen till Skåne igen och då fick jag äntligen nöjet att få en storm uppkallad efter mig. Efter ett helt liv som amatörmeteorolog och allmänt väderintresserad kändes det som en rättfärdig upphöjelse att stormen döptes till Sven, eftersom jag råkade ha namnsdag den dagen.

Bodil i Danmark
Sven slog med storsläggan mot Skåne och kanske framförallt mot Öresundskusten, där det uppressade vattenståndet ställde till med stor förödelse. Lika illa var det på andra sidan sundet, där det dock var Bodil som fick skulden för kullblåsta träd, nerslitna tak och vatten i källarna. Även de danska meteorologerna har nämligen börjat namnge ovädren, men de går i bokstavsordning. Stormen i oktober hette Allan i Danmark.
Märker att det blev mycket oväder, orkan och storm i den här texten. Får väl ta och samla ihop mig till en ny drapa där vi reder ut vad som är vad, från ”styv kulting” till cyklon.

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s