Demokratin monteras ned

”Skyll inte på mej – jag röstade nej”, brukar jag framhålla när folk börjar klaga över att Bryssel i allt högre grad styr våra liv. Men det senaste påhittet, dråpslaget mot offentlighetsprincipen, är så illa att nu krävs det andra tag. Vi ses vid grottorna i solnedgången!

Det talas ofta om politikerförakt och att vi inte kan lita på våra makthavare. Ändå lät sig en majoritet av svenska folket luras med in i EU, trots att de egentligen inte ville. Det var en massiv övertalningskampanj, orkestrerad av näringslivet och en ohelig politisk allians som lurade väljarna i EU-omröstningen. Där stod Ingvar Carlsson, Calle Bildt och Marit Paulsen och lovade guld och gröna skogar om vi gick med i EU – och inte minst lovade de att våra svenska seder, levnadssätt och lagar inte skulle påverkas. Vi skulle få behålla både snuset, den svenska modellen på arbetsmarknaden och offentlighetsprincipen. Snuset har vi kvar, men det ligger sämre till med arbetsmarknaden och offentlighetsprincipen.
Offentlighetsprincipen är inskriven i Tryckfrihetsförordningen, som är en av grundpelarna i vårt demokratiska samhälle. Den fastslår att alla medborgare har rätt att ta del av alla handlingar som kommer in, upprättas eller finns hos allmänna myndigheter. Denna medborgerliga rättighet brukar ske via ombud, oftast journalister, som förhoppningsvis håller myndigheter och politiker i örat, så de inte försöker gömma undan något, eller hemlighålla sådant som är viktigt för medborgarna.
Men i onsdags röstade vår svenska riksdag igenom ett tillägg till offentlighetsprincipen som gör det möjligt för myndigheter att hemligstämpla handlingar som rör samarbetet inom EU. Omröstningen skedde under största möjliga tystnad och inte en enda journalist tycks ha varit vaken och slagit larm om detta övergrepp på vår offentlighetsprincip.
Ändringen i lagen innebär att det räcker att till exempel en enskild tjänsteman på handelsdepartementet i Frankrike tycker att ett avtal bör hemligstämplas, så blir det så – oavsett vad vi tycker i Sverige.
Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår hur förändringen är möjlig. Offentlighetsprincipen är ju en del av våra grundlagar och enligt vad jag lärde mig i skolan kan grundlagarna inte ändras annat än genom två enskilda riksdagsbeslut, med allmänna val emellan. Men det fanns väl något kryphål…
I det heliga EU-samarbetets namn blir vår demokrati svagare och svagare. Vi har redan nu ett växande riksdagsparti som vill avskaffa demokratin och ha olika rättigheter för olika sorters människor. I det perspektivet blir den alltmera utbredda övervakningen av våra medborgare än mera skrämmande. I en allt snabbare takt blir det fler och fler myndigheter och organisationer som övervakar våra telefonsamtal, mejl och internettrafik.
FRA, NSA och andra underrättelseorganisationer står och tittar över axeln på mej. Nu vill SÄPO också kunna ta ut data direkt från telefonbolagens databaser. Jag blir mörkrädd, men när opinionsinstituten frågar svenska folket så är tre av fyra inte oroliga för övervakningen! Du vet ”om man bara har rent mjöl i påsen…” Frågan är ju förstås bara vem det är som ska bedöma renheten. Vår, ännu så länge tämligen demokratiska regering – eller den fascistregim vi kan ha inom en tioårsperiod?

Annonser
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s