Kollektivt självmord i Hörbyån

Några tusen småmörtar begår kollektivt självmord genom att simma upp i den praktiskt taget torrlagda Hörbyån. Denna ganska banala händelse blir en riksnyhet. Ibland förstår jag mig inte riktigt på mina kollegor i mediabranschen.
Du kan knappast ha undgått att se bilderna, från Hörbyån. De förekom i flera stora dagstidningar, i Sydnytt och till och med i Rapport. Trots att medverkande kommunekolog försäkrade att det med största sannolikhet inte var någon förorening eller utsläpp som dödat mörtarna. I stället var det så simpelt som att han som har hand om bevattningen har glömt att öppna kranen det senaste halvåret. Den fina badsommaren, som många minns med glädje, har orsakat historiskt låga flöden i många skånska vattendrag, bland annat i Hörbyån. Det är nästan inget vatten i år och när ett par tusen mörtar och abborrar samtidigt simmade upp i ån gjorde de helt enkelt slut på syret som fanns i vattnet och dog av andnöd.
Det har varit en alldeles ovanligt torr vår och sommar här i Mellanskåne. En hel del regn har dragit förbi, borta över Österlen och längs Öresundskusten, men här har det inte kommit många droppar. Sedan i april ungefär hälften av vad som är normalt. Det syns i åar och bäckar. Hörbyån, som avvattnar en god del av sydvästra Linderödsåsen, brukar brusa högt och vackert i forsarna vid Vårdcentralen, men nu är det knappt mer än en viskning.
I detta nästan stillastående vatten tog sig ett par tusen fiskar för att simma upp häromdan. Det gör dom varje höst, antagligen för att livet är lättare att leva uppe ån än ute i stora Ringsjön, när det blir vinter och kallt. Men den här gången var alltså fiskarnas höstvandring och de stora höstregnen inte riktigt synkade.
Merparten av de döda fiskarna var mörtar, några abborrar och förmodligen fanns det en del andra arter som drabbades, t ex braxen och öring. Men när det gäller braxen och mört lär biologerna inte precis sörja ihjäl sig. Sedan flera år sliter de med att få ordning på den övergödda sjön, bland annat genom att fiska upp och destruera tonvis med mört och braxen. Så om några tusen mörtar på egen hand tar livet av sig, så…
När det gäller medias nyhetsvärdering vet jag ju att det ibland är frågan om tillgång och efterfrågan. Det hände väl inte så mycket den här dagen och fotograferna hade ju fått spektakulära bilder av döda fiskar som låg och skvalpade i strandkanten. Så det var väl därför det blev ett inslag i Sydnytt och Rapport.

Annonser
Det här inlägget postades i Fiske, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s