Kungen i skogen

Det finns stackars förvirrade, norrländska jägare som kallar älgen för skogens konung. Det beror på att de aldrig sett en kronhjort. Ingen som upplevt en hormonstinn, fullvuxen kronhjort under brunsttiden kan råka i tvivel om vem som är kungen i skogen.

Skogens konung i all sin prakt.

Skogens konung i all sin prakt.

Kronviltet har en lång historia i Sverige. Det är ett härdigt vilt som fint klarar kallt klimat och därför följde det troligen isranden norrut när inlandsisen drog sig tillbaka för sisådär 12 000 år sedan.
Men under perioder har kronviltet varit nära utrotning. Vissa tecken tyder på att stammen började vackla redan på 1500-talet, men verklig kris blev det inte förrän på 1700- och 1800-talen. Den hämningslösa jakten som utbröt efter 1789 var förstås en viktig orsak, men troligen spelade även betesbrist stor roll. Sveriges befolkning växte snabbt under den här perioden och det var problem med försörjningen. Alla som kunde höll husdjur; får, getter och kor, vilka drevs på bete i utmarkerna och skogen, där de konkurrerade med viltet om gräs- och lövbete. Dessutom var det ont om bränsle och stora skogsområden kalhöggs för att förse den växande stadsbefolkningen med ved.
I slutet av 1800-talet var den svenska kronviltstammen nere på 100-talet och djur och några årtioenden senare var det ännu värre. 1907 skattades stammen till 50 djur, alla i området söder och sydost om Sjöbo. Därefter återhämtade sig stammen så sakteliga, men ända in på 1960-talet uppgick den inte till mer än ett par hundra djur, merparten i samma område. Jag minns hur spännande det var när jag fick följa med en kollega på Ystads Allehanda ut på ”hjortabröl” på Sövdeborgs marker. Ciceron var dåtidens främste tillskyndare av kronviltet, Tom Sinding-Larsen. (Jo, han har en son som heter Per). Några år senare, 1971, inrättades ett försöksreservat i detta område, från Vomb ner mot Ystad och österut till Fyledalen.
Därefter har stammen stadigt växt till, dels genom spridning från ursprungsområdena, men också genom att importerat kronvilt rymt, eller blivit utsläppt från hägn. I dag uppskattas den svenska kronviltstammen till nästan 4000 djur, huvudsakligen i Skåne, men även spridd över stora delar av Götaland, Svealand och upp längs Norrlandskusten.
Kronhjorten är ett stort djur. Före brunsten på hösten kan en fullvuxen hjort väga uppemot 300 kilo, vilket är lika mycket som många skånska älgar. Den har en mankhöjd på 120-150 centimeter. Hinden är inte riktigt lika hög och avsevärt tunnare i kroppen. Hennes vikt ligger oftast lite över 100 kilo.
Brunstperioden infaller i september och är ett enastående skådespel. Platshjorten samlar då ihop ett harem av hindar och har några slitsamma veckor framför sig; då han dels skall hinna bestiga alla damerna, dels hålla undan alla konkurrerande hjortar. Det blir mycket brölande och en del tuffa fajter. Ibland så tuffa att machopojkarna tar livet av varandra.
Kalvarna föds sedan i maj och växer så snabbt att det fram i december-januari kan vara vanskligt att skilja en årskalv, från ett smaldjur, det vill säga en fjoling. Något som en del medlemmar i Malmö Viltvårdsförening bittert fått erfara där det blir dyr straffavgift om man råkar fälla ett djur som jaktledaren förbjudit. T ex om man skjuter en storvuxen kalv när alla  kalvar på licensen är bortskjutna och det bara återstår hindar.
Kronviltet är nämligen fortfarande ett licensdjur.  Inom ett ”kronviltområde”, som omfattar nästan halva Skåne är det länsstyrelsen som bestämmer hur många kronhjortar, hindar och kalvar som får fällas. Inom Malmö Viltvårdsförenings 1600 hektar stora jaktmark vid Vomb får vi till exempel skjuta 36 kronvilt det här året.
Så det finns alltså en hygglig chans att jag får något kronvilt framför bössmynningen den här säsongen. Men faktum är att när det gäller detta ståtliga vilt kan jag helt ärligt säga att det inte gör så mycket om det inte smäller. Det är alldeles tillräckligt att se dessa ståtliga djur ”flyta” fram genom skogen i sin vägvinnande trav.
Kronhjorten är Skånes landskapsdjur. Vi kunde inte ha valt bättre!

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s