Rådjuren var nästan utrotade

I mitten av 1800-talet fanns det nästan inga rådjur kvar i Sverige. Några svenska godsherrar, med Hans Ramel på Övedskloster i spetsen, fridlyste spillrorna och byggde åter upp stammen.
Rådjuret invandrade till södra Sverige efter senaste istiden, för cirka 12 000 år sedan. Därefter har det spritt sig, så att det i dag finns i praktiskt taget hela Sverige, utom i fjällkedjan. Men för 200 år sedan var det kris…
Influerad och kanske lite skrämd av vad som hände i Frankrike ville Gustav III ge allmogen några köttben. Ett av dem blev att frisläppa jakten, som tidigare varit ett kungligt och adligt privilegium. Jordägare fick 1789 rätt att jaga på egen mark och för många människor i glesbygden blev det klartecken att jaga varsomhelst, så länge det inte fanns någon skogvaktare som såg dom. Matbristen var svår och kunde man få omkull en älg, hjort eller ett rådjur kunde det betyda skillnaden mellan liv och död för familjen. Jakten blev intensiv och skoningslös – 40 år senare fanns det inte mycket klövvilt kvar i Sverige. Framförallt var det allmänt förekommande rådjuret illa åtgånget.
Hans Ramel på Övedskloster, som även ägde flera andra skånska slott och herresäten, såg vad som höll på att hända och tillsammans med några vänner fredade han rådjuren och började på nytt bygga upp stammen.
Rådjuret är vårt minsta hjortdjur. Ett vuxet djur väger inte mer än 20-30 kilo, bocken är endast några kilo tyngre än geten. Kiden, som föds i maj-juni, växer fort och är redan vid årsskiftet nästan fullvuxna.

En dräktig get som håller på att skifta från den grå vinterpälsen, till den rödbruna sommarpälsen.

En dräktig get som håller på att skifta från den grå vinterpälsen, till den rödbruna sommarpälsen.

Benämningen på de olika djuren – bock, get och kid – brukar framkalla en del kommentarer från språkkänsliga människor. Bock går väl an och även kid, men get låter rätt nedsättande kan en del tycka. Det ligger ju något i det och personligen skulle jag nog hellre föredragit att man kallande hondjuret för rå, som man kan se i en del texter. Rå lär för övrigt vara ett urgammalt nordiskt ord som betyder fläckig. Lite märkligt, eftersom rådjuren endast är fläckiga under de första veckorna efter födseln, sedan blir de enfärgade.
Nåväl, även om hon nu kallas för get, så tycks honan ha en märklig förmåga att styra sin fortplantning på ett sätt som inte ens vi människor klarar av. Efter befruktningen i augusti svävar äggen omkring i livmodern, utan att sätta sig fast. Det gör de inte förrän mitt i vintern och enligt vad som påstås regleras antalet inplanterade ägg av födotillgången under vintern. Gynnsam vinter med mycket mat kan innebära upp till fyra ungar.
Dessutom tycks geten kunna bestämma kön på avkomman. Åtminstone har forskarna sett att i områden med stor täthet av rådjur föds det fler handjur. Eftersom dessa utvandrar när de blir könsmogna är detta mera gynnsamt för geten, än hondjur, som stannar kvar och konkurrerar med henne om födan.
Rådjuret är ett mycket populärt jaktvilt och inte många jägare vill missa ”bockapremiären” den 16 augusti. Träffade faktiskt en jägare häromdan som berättade att frugan bokat teaterresa till Göteborg denna dag. ”Men hon fick åka med svärmor…”
Rådjuren finns på nästan alla marker och eftersom de har ett fint kött med utpräglad viltsmak är det något som man gärna tar hem till köket. Mycket kött blir det dock inte. Sedan skinnet och alla ben tagits bort har man i bästa fall 8-10 kilo kött kvar, om man nu slipper att skära bort stora skottskador.
Det finns mycket mera att berätta om rådjuret här, men jag ska kanske inte bli alltför biologisk, utan nöja mig med att konstatera att utan rådjuren hade den svenska naturen varit bra mycket fattigare. Så, tack så väldigt mycket, Hans Ramel!

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s