Vargen kommer på Facebook

Plötsligt har den gamla sagan om ”vargen kommer” blivit högaktuell i Skåne, på Österlen. Fårfarmarna i trakten tvivlar inte längre när Facebook-gruppen varnar: ”Vargen kommer!”

I takt med att de svenska vargarna blir allt fler, tvingas unga hanvargar vandra ut från kärnområdena i Mellansverige. De som går norrut, in i renbetesland, lever oftast inte länge nog för att föra sina gener vidare och därför riktas trycket i allt högre grad mot södra Sverige. Enligt länsstyrelsen i Skåne har vi det här året haft besök av minst sex (!) olika vargar.

Den här vargen är plåtad i Skånes djurpark. En lämplig miljö för skånska vargar.

Den här vargen är plåtad i Skånes djurpark. En lämplig miljö för skånska vargar.

De flesta svenskar tycker nog att det är OK att vi har vilda vargar i Sverige. Men i rimliga mängder och med möjlighet att förvalta stammen – det vill säga att gallra i beståndet när koncentrationen blir för stor på vissa platser, eller att ta bort enstaka individer som beter sig onormalt.
Den varg som nu, under en dryg månads tid, terroriserat fårfarmare på Österlen beter sig inte normalt. Kringströvande hanvargar letar efter en varghona och brukar röra sig många mil varje natt. Ofta stannar de bara några dagar, eller en vecka i Skåne, för att sedan åter dra norrut. Den här vargen har uppehållit sig mer än en månad inom några mils radie, den har dödad minst 34 får vid åtta olika tillfällen och den visar ingen tendens att ge sig av.
Men, trots att Naturvårdsverket beslutat om skyddsjakt, får den inte skjutas. Efter överklagande från föreningen Nordulv upphävde förvaltningsrätten skyddsjaktsbeslutet. En dom som skapat oerhört stor frustration bland fårfarmare, lantbrukare och boende på landsbygden i Skåne.
Jag vet inte om föreningen Nordulv själva förstår hur kontraproduktivt deras agerande är. Flertalet människor på den skånska landsbygden är inga varghatare. Det handlar ofta om naturmänniskor som har stor förståelse och ett brinnande engagemang för mångfald i naturen. Men när de står maktlösa och morgon efter morgon ser sina får sönderslitna och dödade blir de garanterat allt mindre positiva till frilevande vargar.
Representanter för länsstyrelsen har sagt det och jag tror inte det nog kan upprepas: Ska vi få acceptans för vilda vargar i Sverige måste vi få möjlighet att förvalta stammen på samma sätt som vi förvaltar annat vilt. Det är hög tid att våra politiker sätter ner foten och gör klart för såväl Bryssel som svenska vargkramare att vi är inne på en mycket farlig väg. När lagstiftning och rättsväsende inte fungerar enligt allmänhetens önskemål har folk en stark benägenhet att ta saken i egna händer.

Fotnot: Facebook-gruppen Vargobs i söder, lägger regelbundet ut observationer från människor som sett vargen och varnar fårfarmare och andra i trakten.

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s