Det dånar uti skogen

Det dånar, inte bara uti rättens krater, utan även uti skogen ute vid Yttersta gränsen. På mäktiga larvfötter trycker sig jättestora grävskopor fram genom terrängen och slår sina stålskodda käftar i både furor och söndersprängt urberg.

Lite i det tysta, åtminstone vad anbelangar medialt intresse, pågår ett gigantiskt byggnadsprojekt från Hallsberg till Hörby. Sydlänken, som den nya högspänningsledningen kallas, är tänkt att ge sydsvenskarna billigare ström. Halva sträckan byggs som en traditionell luftledning, men från Tenhult i Småland till Lyby, söder om Hörby, grävs ledningen ner i form av likströmskablar.
Vid Lyby byggs en gigantisk omriktarstation som förvandlar likström till växelström och den lämnar ingen förbipasserande oberörd. Stor som ett normalt stadskvarter och med flera byggnader uppemot 30 meters höjd blir den ett påtagligt blickfång.

Det är sådana här små, nätta trådrullar som härbärgerar likströmskabeln.

Det är sådana här små, nätta trådrullar som härbärgerar likströmskabeln.

Men det är inte bara omriktarstationen som är stor – allt kring det här bygget är stort. Att gräva ner 20 mil likströmskabel gör man nämligen inte med trädgårdsspade och skyffel. Det går år maskiner, massor av maskiner; grävskopor, hjullastare, traktorgrävare, dumprar, elverk, pumpar och så vidare. Våra små och smala vägar dignar under en ständig trafik av grävmaskinstransporter, grusbilar och de specialbyggda lastbilar som transporterar de enorma kabelrullarna från ABB i Karlskrona till bygget.
Ledningen grävs ner längs den befintliga högspänningskabeln och för att alla dessa tunga maskiner överhuvudtaget ska kunna ta sig ut i kärr och moras fick man börja med att bygga en väg längs hela ledningen. En 20 mil lång väg genom Smålands och Skånes risigaste tassemarker – en väg som bara ska användas för detta bygge.
Likströmskabeln som används är en ny uppfinning av ABB som kan transportera enorma mängder ström utan att bli överhettad. Tack vare den ökade överföringskapaciteten ska prisskillnaderna mellan Sveriges olika elzoner kunna utjämnas och vi sydsvenskar alltså få billigare ström. Fast man undrar ju förstås vem som ska betala de oerhörda kostnaderna för bygget? Det lär väl komma på elräkningen och ta många år att betala av…

Annonser
Det här inlägget postades i Natur, Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s