Varför är det sån skillnad?

Nädå, bloggaren har inte gått över Yttersta gränsen – även om det varit tyst på bloggen väldigt länge. Sommar, semester och resor har minimerat tiden för att sitta och knattra på det gamla tangentbordet.

Jag har nyligen återvänt efter en resa i Tyskland och känner än en gång ett behov över att fundera över skillnader mellan våra båda länder. En alldeles avgörande skillnad är att tysken i gemen är mycket mera konservativ än sin svenske broder. På gott och ont.
Ibland kan man bli lite irriterat över att tyskarna är så pass gammalmodiga när det gäller modern kommunikation, internet och betalkort till exempel. Men eftersom det även på min axel sitter en liten jävel som viskar ”det var bättre förr”, är det annat som jag tycker är bra med konservatismen. Till exempel att tyskar i allmänhet fortfarande vet att uppföra sig som folk. Wolfgang och Beate är mycket artigare och mera förekommande än Nisse och Stina. Tyskarna hälsar när de möter människor på skogspromenaden, de håller upp dörren för dej, de hälsar när de kommer in på en restaurang, de tackar artigt om man visar dem hjälpsamhet. Och det gäller inte bara medelålders människor. Hur otroligt det än kan låta för en svensk läsare så uppför sig även merparten av ungdomarna på det här viset!
Ett slående bevis på skillnaden i ungdomars uppförande fick vi när vi tillbringade ett par nätter på ett litet hotell i Koblenz. Det låg vid en sidogata, men alls inte ute i någon bondby. Koblenz är ungefär av Malmös storlek och ska man jämföra får det väl ungefär bli som en sidogata till Föreningsgatan.
tekannorNåväl, vid gatan bodde några människor som tyckte att omgivningen behövde piggas upp med lite ögonfröjd, så de hade prytt sina utvändiga fönsterbrädor med diverse porslinsföremål, bland annat tekannor. Min enkla fråga är: Hur länge tror ni dom tekannorna hade fått stå kvar på en fönsterbräda i Malmö?

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Ingen kategori och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s