Synd om hunden – inte om husse

Det är synd om hunden Fauna som blev illa sargad av ett vildsvin i skogen – men det är definitivt inte synd om hundens ägare. I stället borde de ställas till svars för att de låter hunden springa lös vid den här tiden på året.

Under tiden den 1 mars till den 20 augusti ska hundar vara kopplade när de vistas i marker där det finns vilt. Enda undantaget är om hunden är så väldresserad att den har ett ”mentalt” koppel. Skälet till detta koppeltvång är uppenbar för de flesta tänkande människor: de allra flesta vilda djuren har ungar, eller står i begrepp att föda så här års. Att inte störa, skrämma eller stressa vilda djur i den situationen borde vara självklart för människor som kallar sig djurvänner. Att sätta hundens (och sin egen) bekvämlighet framför djurens väl och ve är grov hänsynslöshet.
Enligt vad som berättas i Ystads Allehanda var familjen i Sövde ute och motionerade taxen Fauna i skogen i närheten av samhället. Bakom en buske skrämde Fauna upp några vildsvinskultingar och satte naturligtvis efter dem. Det skulle hon inte ha gjort. Mamma vildsvin fanns förstås i närheten och det måste betraktas som ren tur att taxen överlevde det mötet.
Faunas ägare klagar i artikeln över att det blivit fler vildsvin i skogarna runt Sövde och mellan raderna anar man att de tycker att det borde skjutas bort fler. Visst, det är ju obehagligt med vilda djur som försvarar de sina. Vore väl bättre om Fauna fick driva försvarslösa rådjur och harar i fred…

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s