Det personliga ansvaret

Nej, jag tycker inte ett dugg synd om Lena-Marie i Hörby. Men så är jag också en hårdhjärtad typ som tycker att medborgarna får ta åtminstone minimalt ansvar för sitt liv och leverne.

Lena-Marie har skrivit till Skånskans läsarspalt ”Hallå Skåne” och beklagar sig över att hon fått fortkörningsböter. Något som hon uppenbarligen tycker är orättvist, eftersom hon inte kände till vad trafikskylten hon passerat betydde.
– Ska man ringa trafiksäkerhetsverket varje år för att ta reda på om det är några nya skyltar, undrar hon?
Skånskan är väldigt diplomatisk och talar i text och rubrik om delat ansvar. Vill väl inte reta upp läsarna förstås. Men för de flesta människor är det förhoppningsvis alldeles klart att det är varje trafikants skyldighet att hålla sig informerad om vilka trafikregler som gäller.
Den skylt som Lena-Marie inte kände igen betyder Gångfartsområde och är inte precis någon nyhet i den svenska skyltfloran. Den har funnits sedan 1994, så man tycker att någon gång under dessa nästan 20 år borde Lena-Marie ha stött på den och funderat över dess betydelse.
Betydelsen är precis som det heter: efter skylten får man bara köra i gångfart och fotgängare har absolut företräde. Jag har tidigare skrivit om just detta här; att de goda Hörbyborna inte har en aning om vad skylten betyder.
Men så var det ju frågan om vilken skyldighet man har att informera sig? Ska man verkligen behöva ringa ”trafiksäkerhetsverket”? Ja, det ska man – om det är nödvändigt. Annars kan man kanske kolla på teve, lyssna på radio eller läsa tidningen. Ansvariga myndigheter brukar, med benäget bistånd från media, informera ordentligt om nya lagar och regler. Men det är klart – den informationen finns nog vare sig i Radio Rix eller i TV5.
Men alldeles oavsett vilket: det håller inte att försöka smita undan från sitt ansvar med den usla motiveringen ”jag visste inte”.

Annonser
Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s