Gamla parasiter

Dom säger det ju inte rakt ut, men man behöver inte vara speciellt sensibel för att uppfatta undertonen hos politiker och pensionsutredare: dagens ungdomliga pensionärer är parasiter som lever loppan på bekostnad av hårt jobbande barn och barnbarn.

Sedan pensionsutredningen presenterades i förra veckan har debatten om pensionsåldern varit ganska livlig. Merparten av pappersvändande tjänstemän och politiker är eniga om att den behöver höjas, medan entusiasmen bland hårt kroppsarbetande människor är betydligt svalare. I många yrken, där man sällan når nuvarande pensionsålder innan kroppen strejkar, har man nog väldigt svårt att bli entusiastisk inför ”möjligheten” att få jobba tills man är 70.
Att det är så stor skillnad i synen på lämplig pensionsålder beror naturligtvis till stor del på att olika yrkesgrupper har så olika arbetsliv. Medan akademikern kanske börjar sitt yrkesliv först vid 30 års ålder har muraren slitit ont i regn, blåst och kyla sedan han var 18. Efter drygt 45 år med utslitna knän, värkande rygg och dåliga lungor kan det kännas rätt OK att få gå i pension vid 65. Kanske borde pensionsåldern mera bestämmas av hur många år vi jobbat – och vilka jobb vi haft?
Ett tungt argument i debatten är förstås att vi svenskar lever allt längre. När vårt pensionssystem konstruerades var det nog inte många som tänkte sig att vi skulle vara pensionärer i 20-30 år eller mera. Det blir dyrt för samhället, säger pensionsutredarna, att försörja en massa gamlingar som bara går och slår dank.
Det är förstås ett argument som både kan och bör bemötas, men för enkelhetens skull kan vi väl säga att de har rätt: vi lever alltför länge. Och det är sant om man tittar på utvecklingen av medellivslängden som ökat kraftigt, bara under den senaste tjugoårsperioden. Den ökningen beror framförallt på två saker, framsteg inom läkarvetenskapen och en sundare livsföring. Men nu finns det faktiskt tecken på att utvecklingen håller på att vända. I förra veckan kom en undersökning som pekade på att vi passerat toppen och att medellivslängden kanske kommer att sjunka, i alla fall inte öka lika brant. Skälet är att det där med en sund livsstil håller på att bli ett minne blott.
Generationen som växte upp på 1940- och 1950-talet är kanske den sundaste vi någonsin haft. För första gången i vår historia hade alla medborgare möjlighet att äta sig mätta på bra och näringsriktig mat, medan läsk, godis och skräpmat var i stort sett obefintliga utom när det bjöds till fest. Dessutom hade den här generationen fortfarande inte fastnat framför tv-n, bilar var inte var mans egendom och ville man förflytta sig fick man gå, springa eller cykla. Människor som då var 10-20 år gamla skaffade sig en fantastisk grundfysik, utan att ens veta att det fanns något som hette gym. Själv minns jag att jag cyklade tre mil fram och tillbaka för att hälsa på en tjej när jag var 14 och när jag var 15 sprang jag tre kilometer till fotbollsplanen, tränade fotboll och sprang hem igen. Det är denna sunda generation som nu gått i pension och som kommer att leva länge.
Sedan blev det snabbt annorlunda. Tv-tittande, ackompanjerat av tuggande på kakor och godis blev det stora folknöjet under något årtionde och sedan utökades graden av stillasittande genom att datorer, tv-spel och andra passiviserande prylar trängde in i hemmen. Det är den generationen som kommer att se till att Pär Nuder och andra politiker slipper att bekymra sig om ”köttberget” som ska försörjas.
Själv är jag nybliven folkpensionär, efter mer än 47 års yrkesarbete. Vet ni, jag tycker att jag har gjort mig förtjänt av lite ledighet. Jag är relativt frisk och kry, så jag har nog tänkt mig leva ett bra tag till. Det är väl bara att hoppas att forskarna får rätt i att medellivslängden vänder nedåt. Annars kanske politikerna blir så desperata att de återinför ättestupan.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s