Massor av snö i mars

I väntan på morgondagens snöstorm har vindarnas gud redan börjat spela ut hela registret och galna furier hetsar gamla löv och kvarvarande snö över gräsmattan. Jag bläddrar i min väderdagbok och hittar ett annat år när vi fick en rejäl vinterknäpp i mars.
Fördelen med en väderdagbok är att den fungerar som en stödkäpp för den där skojaren som kallas mannaminne. För även om man har på känn att kung Bore gett oss rejäla lusingar ett par gånger förr, så kan det vara svårt att sätta fingret exakt på när och hur.
Men det var alltså inte alltför många år sedan sist, när flyttfåglarna vände och vintergäcken begravdes under snödrivor. ”Därom kan jag ge besked, om herrn så vill, ty jag var med” som fänrik Ståhl uttryckte saken. Nu sträcker sig mina hågkomster inte bakåt till 1809, men väl till 2005 när det kom massor av snö i mars.
Som så ofta hade vi varit på Kanarieöarna under februarilovet och väntade oss inget annat än vår när vi kom hem. Dittills hade vintern inte varit mycket att hurra för, med flera, långa mildvädersperioder och ganska lite snö. Det låg lite snö på marken när vi kom hem – men först den 1 mars började det på allvar. Det snöade mer eller mindre varenda dag och den 4 mars har jag antecknat att ”nu har vi en halv meter snö”.
Vintervädret höll i sig, förbi mitten av mars, och först den 22 mars har jag antecknat ”vår på riktigt, +8 grader”. Då hade stararna kommit och tofsviporna hade också dykt upp.
Om väderprognoserna, från DMI, YR och SMHI, håller streck kommer vi knappast att ha fått vår den 22 mars i år. Snarare ser det ut som om vintern ska stanna åtminstone en vecka till. Så visst är det en ovanligt sen vinter, men än så länge inte helt unik.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s