Inte onormalt kallt…

Nej, det är faktiskt inte ovanligt med många minusgrader i mitten av mars månad. Vad som är ovanligt är att vintervädret ser ut att hålla i sig, både en och två veckor till…

Efter förra veckans, mycket tillfälliga, värmebölja är det många som suckar besviket över att vintern återvänt. Helgens många minusgrader och hårda ostliga vindar gjorde det inte roligt att vistas på den skånska slätten. Värst hade sydskåningarna det, som dessutom fick dras med täta snöbyar.
Här uppe vid Yttersta gränsen slapp vi i stort sett snön, men när vindarna mojnade i natt så sjönk temperaturen. Tio minusgrader en måndagsmorgon gör ju inte precis att man far ut sängen med ett glädjerop, redo att ta itu med veckans utmaningar.
Så nu går vi runt och säger till varandra att ”det här är ju inte klokt”, ”ska det vara så här kallt i mitten på mars” och liknande klagosånger. Ja, med risk för att bli utsatt för isbollskastning från mina nära och kära måste jag säga att det inte är särskilt konstigt, eller ovanligt, med tio minus i mitten på mars. Enligt min väderdagbok var det till exempel -12,1 den 11 mars 2006. Men å andra sidan var det +10,5 exakt ett år senare, den 11 mars 2007.
Mars är ju en sån månad, temperaturen svänger våldsamt beroende på om vindarna blåser från ett varmt Medelhav eller om de kommer från den sibiriska tundran. I fjol satt vi i skjortärmarna på en uteservering i Berlin den 16 mars, i år får vi nog vara glada om vi vågar sticka ut näsan utanför dörren på lördag.
Det är alltså inte ovanligt med kallväder – det ovanliga är att det ser ut att hålla i sig ända fram till april. Men långtidsprognoser är rätt osäkra saker, så den här gången kan vi väl hoppas att meteorologerna har tagit grundligt miste..?

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s