Snöstaket – bra och billigt

I Tyskland har dom snöstaket längs vägarna. Snöstaket är jävligt bra. Fråga en yngling som åkt många skidmil längs snöstaketen. Det var nämligen där snön låg i min ungdom – inte på vägen.

Bloggisten har varit iväg och irrat runt i norra Tyskland igen – och den här gången noterat att där har dom kvar snöstaketen. I långa, gröna rader står dom 100 meter från vägen och fångar upp den fykande snön, så att den lägger sig tillrätta i lä av staketen. Alternativet är att snön blåser vidare, tills den finner lä i form av ett vägdike och då lägger den sig på vägen. Elementärt, kära Trafikverket.
Men i Sverige har vi, av någon obegriplig anledning, skippat snöstaketen. Var väl någon entreprenör som fann att det lönade sig bättre att köra fram och tillbaka med plogbilar än att sätta upp snöstaket, antar jag.
Eftersom jag växte upp på Österlen vet jag det mesta om snö, hårda vindar och drivbildning. Tre kilometer till skolan, avverkades rätt ofta på skidor och bra skidspår lades med fördel längs snöstaketen. Det var bättre glid på snödrivorna, än på den rensopade plöjningen runt omkring. Dåtidens snöstaket var rejäla don, träribbor sammanfogade med kättingar. Det krävdes både mannakraft och hästkraft för att få dem på plats.
Så man kan ju tycka att när plast och lättmetall gjorde sitt intåg borde det ha blivit både lättare och billigare att sätta upp dessa drivfångare. Men i stället försvann dom. Den enda gången jag sett snöstaket i Sverige under senare år var när desperata tågentreprenörer provade det häromvintern, för att komma tillrätta med alla förseningar och fastkörda tåg.
Men det är klart vi begriper sånt bättre i Sverige, än i Tyskland. Även om det nordtyska landskapet ser ut precis som det skånska och även om det snöar lika mycket där som här.

Annonser
Det här inlägget postades i Trafik, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s