Typograferna – det sista skrået

En typograf höll huvudet högt, han var stolt över sitt hantverk och han tog absolut inte order av någon snorig redaktör. Jag hade nöjet att få träffa några av de sista typograferna, innan de förnedrades till ”klistergubbar”.

Som jag skrivit om tidigare så befann sig trycktekniken fortfarande på Gutenbergstadiet när jag började min journalistbana. Då var en typograf fortfarande en typograf och inte nån jäkla grafiker. Det kunde till och med hända att han ville titulera sig konstförvant. En yrkesstolt man (alltid man), som inte bara tillverkade böcker och tidningar, utan även läste dem. Han var medlem i Sveriges äldsta fackförbund, Svenska Typografförbundet, bildat 1886 och han gick ofta klädd i vit skjorta, väst och fluga. För att inte solka de vita skjortärmarna hade han skyddsöverdrag på armarna.
Typografförbundet var en stridbar organisation som var snabb att hota med strejk och som kunde en del andra knep för att få Tidningsutgivarna att öppna plånboken i löneförhandlingarna. Ett av de mera påtagliga var de maskningsaktioner som ibland lamslog tidningarnas sätterier. Det var då dessa, annars så fingerfärdiga och säkra, herrar plötsligt kunde tappa ett helt ”skepp” med färdigsatt text. Fundera över hur lång tid det tar att plocka upp, sortera och sätta i ordning 250 rader brödtext som fallit i golvet…
På 1970-talet började datorerna göra sitt intåg på tidningarna. De ettor och nollor som dessa spottade ur sig förvandlades till tryckt text på pappersremsor. Pappersremsor som de stackars typograferna fick klippa, klistra och montera på pappersark som sedan fotograferades och gjordes till tryckplåtar. Klipp-och-klistra som inte krävde särskilt mycket yrkeskunskap och man kunde också se hur yrkesstoltheten rann av dessa representanter för det sista skrået. Bättre blev det ju inte när de försökte med sina gamla trick i löneförhandlingarna – att maska. Jag kan fortfarande för min inre syn se när dåvarande vd-n på Sydöstran, ursossen Lasse Swensson, hoppade upp på ett bord och försökte tala förstånd med typograferna:
– För fan, grabbar. Ni måste inse att det inte behövs några eldare på elektriska lok…

Annonser
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s