Sickna hossor!

Nej, vi skåningar har inte lånat in ordet ”hossor” från tyskans hosen. Vi har minst lika stor upphovsrätt som tyskarna till detta gamla nordisk-germanska ord.

Som kanske har framgått är jag mycket intresserad av ord, av deras användning och historia. Därför blev jag lätt upprörd när jag häromveckan hörde några dilettanter prata om ordet ”hossor” eller ”håsor” i Radio Malmöhus.
Radiokanalen hade ett tema om skånska ord och uttryck. En av lyssnarna, inflyttat samojed, hade fäst sig vid uttrycket ”håsor” som han hört nedåt Trelleborgshållet till. Programvärdarna visste att det var skånska för ”strumpor”, men hade ingen aning om ordets ursprung. Turligt nog, för dem, hörde en lyssnare av sig och berättade att det naturligtvis var inlånat från tyskans ”lederhosen”. Jaha, så är det förstås, tyckte programledaren…
Men det är det ju inte alls. Ordet har funnits mycket länge i nordiska språk och betecknar benkläder. Det finns förvisso även i tyskan, där ju ”hosen” betyder just byxor men även i engelskan där ”hose” ju oftast används om en slang, men faktiskt kan betyda strumpa också.
Under min uppväxt använde vi ofta ordet ”houssa” om någon som var lite velig och virrig. Det är precis den beteckning jag skulle vilja klistra på programledare som pratar utan att tänka efter. Hon hade ju bara behövt slå upp SAOL:
”hosa (-å el. -o) s. -n hosor (åld. o. prov.) strumpa; mest i pl. byxor.”
Ordet är alltså inte ovanligare än att det finns med i Akademins ordlista, om än med beteckningen ”ålderdomligt och provinsiellt.”

Annonser
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s