Inga ljuva drömmar

I natt jag drömde något – som jag aldrig drömt förut. Jag drömde nämligen att vi hade tjuvar i huset och att polisen inte ville komma när jag ringde och larmade.

Jag var lite kallsvettig när jag vaknade, eftersom jag varit nära att skjuta tjuvarna – men ganska snart kunde jag sortera upp dröm och verklighet. Men tyvärr låg drömmen inte alltför långt från verkligheten…
Häromnatten hade grannen besök av tjuvar. Dom länsade hans ena traktor, parkerad 15 meter från sovrumsfönstret, på diesel. Eftersom dom spillde på marken och slarvade med att skruva på tanklocket såg han direkt att dieseltjuvarna varit på besök.
Dieselstölderna har blivit en ren plåga i trakten, speciellt för lantbrukare som blir av med stora mängder. Det är nämligen inte bara traktorer som får en slang nerstoppad i tanken. Om tjuvarna bara kan så går dom direkt på gårdstanken som ofta rymmer flera tusen liter. I takt med att allt mera diesel försvinner växer frustrationen – och den ökar tusenfalt när polisen misslyckas med att göra något åt farsoten. Det är nämligen en försvinnande liten del av stölderna som klaras upp. Kanske inte så konstigt, med tanke på den prioritet som polisen tycks ge problemet. Följande historia är, dessvärre, alldeles sann:
En gård i närheten har dieseltanken stående på andra sidan vägen, men väl synlig från boningshuset. Häromnatten väcktes de av oväsen och kunde, när de tittade ut, konstatera att några figurer höll på att pumpa över gårdens diesel till en tank på en släpkärra. Dom ringde naturligtvis polisen, som dock inte hade någon patrull tillgänglig… Uppmaningen från vakthavande polis blev i stället att försöka anteckna registreringsnumet på bilen!
Det är inte svårt att föreställa sig att en och annan hetlevrad lantbrukare i det läget går och hämtar hagelbössan. För någon månad sedan dömdes en man i Nävlinge och hans son till långa fängelsestraff, sedan de spöat upp en figur som de trodde var inbrottstjuv. Efter att de gett honom en omgång och bundit honom ringde de polisen för att de skulle komma och hämta den fasttagne. Polisen kom – och tog upp en anmälan om misshandel mot far och son. Att mannen ifråga var inbrottstjuv kunde inte styrkas.
Enligt envisa rykten gjorde några andra män i trakten samma sak lite senare, med den skillnaden att de aldrig ringde polisen. I stället skjutsade de den blåslagne till Polenfärjan i Karlskrona, uppmanade honom att kliva ombord och att aldrig mera visa sig i Sverige.
Det här är naturligtvis en mycket farlig utveckling. I förtroende kan jag berätta att förtroendet för polis och andra myndigheter inte är särskilt stort här ute vid yttersta gränsen. Det har inte precis ökat efter sommarens alla stölder och inbrott. Risken är stor att invånarna själva tar hand om rättskipningen och det är inte önskvärt. Det kan lätt hända att oskyldiga råkar illa ut, att ”straffen” blir alltför våldsamma och dessutom urholkas tron på det solidariska samhället och demokratin. Det är något som polis och politiker borde ta sig en funderare på.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s