Vilda och halvvilda grisar

Läser i husorganet att de vilda svinen blir allt fler och på många håll allt mera närgångna. Hos oss har de ännu inte hittat in i trädgården – men det har däremot grannens tama, eller nåja halvvilda, Linderödsgrisar gjort.

Med stor entusiasm gick de små Linderödsgrisarna loss på gräsmattan.

Ovanligt många vildsvin överlevde den milda vintern och nu börjar bökspåren krypa allt närmare vår tomt. Några månader av rusigt festande i Göingeholms sädesfält är över och våra lokala vildsvin söker sig till andra jaktmarker. De är inga kostföraktare och käkar både vegetabiliskt och animaliskt med stor förtjusning. Dom gillar kvickrot, men också de maskar, larver och insekter som de kan hitta i gräsvallar och dikeskanter. Men än så länge har de hållit sig utanför tomtgränsen.
Det gjorde däremot inte grannens små, söta Linderödsgrisar. I söndags hade de saboterat elstängslet och gett sig ut för att kolla omgivningarna. De hittade snabbt vår trädgård och en vanskött gräsmatta, full med olika godsaker. Eftersom vi inte var hemma kunde de gripa sig verket an i lugn och ro.
Vi kom hem vid lunchtid, jag parkerade husbilen och gick för att låsa upp ytterdörren. Kastade iväg rutinblicken över gräsmattan och… Små Linderödsgrisar är bedårande söta när de tittar upp, med jord på trynet och sedan, förnöjt grymtande fortsätter med uppgiften att vända upp och ner på vår gräsmatta.
Nåja, med grannens hjälp fick vi jagat hem missdådarna och på eftermiddagen kom en hel patrull med skyfflar, spadar, krattor och gräsfrö för att i någon mån försöka återställa gräsmattan. Då visste vi ännu inte att vi samtidigt hade besök av mycket värre skadedjur. Dom gömde sig under gräset och det var säkert dom som lockat dit grisarna. Men mera därom i nästa bloggeri.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s