Den torra sommaren

Det har blivit september och därmed dags att summera den ovanligt torra sommaren. Jo, den har faktiskt varit ovanligt torr, åtminstone här ute vid Yttersta gränsen.

Det har regnat väldigt mycket i Västsverige och i Mälardalen. Ett faktum som, när det spridits via massmedia, på något sätt satt standard för det typiskt svenska vädergnället. Vid det här laget vet ju ”alla” att det varit en ovanligt usel sommar, kall och regnig. Men det är ju inte sant…
Jag är lite vädergalning så jag brukar ha rätt bra ordning på såväl regnmätare som termometrar. Jag för väderdagbok och kan intyga att det är rätt nöjsamt att kunna plocka fram boken och tala om hur vädret verkligen har varit.
Mina anteckningar berättar att vi fick 73 millimeter regn i juni, 60 i juli och slutligen 34 i augusti. Juni, något mera än normalt, juli något mindre än normalt och augusti en riktig torrmånad som ”räddades” från ett bottenrekord av ett skyfall under månadens näst sista dag. Sammanlagt får vi ihop 167 millimeter regn under de tre sommarmånaderna. Vilket till exempel kan jämföras med förra året, 2011, när vi fick 307 millimeter under samma period, alltså nästan dubbelt så mycket.
Augusti var som sagt extremt torr, ända fram till näst sista dagen och vi fick uppleva både sönderbrända gräsmattor och uttorkade bäckar. Då kändes det märkligt att lyssna till människor på radio och teve som frekvent beklagade sig över den usla sommaren.
Ett tag trodde jag att torkan var ett mycket lokalt fenomen, men så råkade jag höra den lugne och trygge meteorologen Mats Andersson i Radio Malmöhus sammanfatta sommaren väder i Skåne. Mats bekräftade precis mina antaganden; juni bjöd på ganska normalt med regn, medan både juli och augusti varit torrare än normalt. Merparten av regnvädren har passerat väster och norr och Skåne.

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s