Haben Sie keine EC-karte?

Åker du till Tyskland utan EC-kort? Då är det bäst att se till att ha gott om ”ojråå” i plånboken. Ibland hjälper inte ens det – som när bommen till parkeringsplatsen bara accepterar EC-kort, inget annat.

Sådana här kort fungerar bra i Tyskland – men inte Visa- eller Mastercard.

Tyskarna är teknikduktiga och framåt på många områden, men när det gäller det här med betal- och kreditkort så får man deja-vu-bilder av Danmark på 1990-talet. Ni vet då dom inte ville veta av något annat än den inhemska uppfinningen Dan-kort.
I Tyskland heter motsvarande elände alltså EC-kort. Många butiker och restauranger stoltserar med att dom accepterar kort, men när man halar fram sitt Master- eller Visa-kort så börjar personalen flacka med blicken. Nein, det är bara EC-karte som gäller. De större varuhusen och rätt många butiker accepterar de stora, internationella korten – men långt ifrån alla. Så innan man traskar till kassan med de utvalda jeansen eller sätter sig bekvämt tillrätta på restaurangen så är det alltså bäst att kolla innehållet i plånboken. Där ska helst finnas en hel del Euro, eller ”ojråå” som dom uttalar valutan därnere i de gamla svenska kolonierna.
Vi har rest så mycket i Tyskland under senare år att vi hunnit lära oss läxan och numera brukar vi vara väl garderade med sedlar, men ibland är bommen nere i alla fall…
Vi kom åkande till den trevliga staden Brandenburg och hittade ganska enkelt den ”stellplatz” som enligt navigatorn skulle finnas vid floden. Men vid infarten var det stopp! En bom spärrade och en skylt uppmande den som ville in att stoppa in sitt EC-kort. Det var inte mycket annat att göra än att trycka på nödknappen och anropa. Efter en stund hördes en röst i högtalaren och på knagglig tyska framfördes budskapet att vi inget EC-kort hade. OK, bommen gick upp i alla fall och vi blev insläppta. På ”stellplatzen” fanns en glasskiosk och där kunde vi betala för oss och få nyckel till toaletten. Strömstolpen matades med euro-mynt. Så långt inga problem alltså.
Det var först när vi skulle lämna som det blev tvärstopp. Bommen gick bara upp om man stoppade in sin EC-kort och där fanns ingen nödknapp. Det slutade med att hustrun fick ringa ett nödnummer, traska tillbaka till glasskiosken och få en kod som visade att vi betalat och uppge den koden för den okände i telefon. Slutligen gick bommen upp.
Men hallå, snälla tyska turistmyndigheter. Har det aldrig fallit er in att det kan vara folk från ”Icke EC-land” som vill in på era ”stellplatzer”? Det är nog dags att Tyskland börjar se sig omkring och inse att i stora delar av Europa och övriga världen använder man Visa- eller Mastercard.
”Stellplatz” där man för en billig peng kan övernatta med husbil, få tillgång till ström och toalett är för övrigt en utmärkt uppfinning för oss som gillar att röra på oss när vi är ute och semestrar. Men det ska jag be att få återkomma till.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Haben Sie keine EC-karte?

  1. Dan Erhav skriver:

    Stämmer till 100%. Cash is king i Tyskland. Undrar ni tyskarna vill anpassa sig till omvärlden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s