Svårt vara medveten

”Har ni inga rättvisebananer? Då ska vi inga ha”, har vi länge sagt. Klart man inte vill bidra till förgiftning av både människor och miljö i Sydamerika. Men lätt av vara medveten konsument – det är det inte…

I min radikala ungdom vägrade jag att köpa franska viner. Jag deltog i en liten, men argsint, motståndsrörelse mot den franska imperalism som yttrade sig i att Frankrike provspränge atombomber på några ensliga småöar (Muroroa-atollen), långt ute i Stilla havet. Först 20 år senare, på 1990-talet lyfte media upp fransmännens svineri till allmän beskådan och då blev bojkottaktionerna mot franska varor så omfattande att provsprängningarna stoppades.
Eftersom det numera väller in kvalitetsviner från världens alla hörn (Australien, Sydafrika, Sydamerika), så är behovet av franska viner inte så stort. Men det finns annat man måste avstå, om man vill vara en medveten konsument. I vissa affärer är det till exempel omöjligt att få tag i bananer som är producerade på ett vettigt sätt, utan att förgifta vare sig människor, eller miljö. Trots Fredrik Gerttens film ”Bananas!” är såväl handlare som konsumenter sorgligt omedvetna.
Likaså kan man få klara sig utan söta och goda clementiner om man vägrar köpa israeliska varor. I vår familj kan vi inte tänka oss att handla varor från en nation som förtrycker ett helt folk och som ockuperar ett annat land, i strid med FN-resolutioner.
Naturligtvis köper vi inte jätteräkor. Produktionen av jätteräkor ödelägger mangroveskogarna, förstör livsmiljön för lokalbefolkningen, har blivit en mycket lönsam affär för det internationella storkapitalet och räkorna kan dessutom tänkas innehålla diverse miljögifter.
Så där kan man hålla på. Man ska tänka på miljön, man har ett politiskt samvete och så ska man kanske fundera över hur nyttiga varorna är – och om inte någon annan kanske behöver dem bättre.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Natur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s