Ekologiskt – eller miljövänligt..?

– Nä, det är väl inte så miljövänligt, säger grannen och skiftar tag om kaffekoppen medan han berättar om kompisen som kör över halva Sydsverige för att hämta ekologisk mjölk.

Det är inte lätt att vara grön konsument – man får läsa på, kolla noga på förpackningarna, lära sig allt om olika märkningar och så måste man tänka själv också. Annars är det lätt att det blir ack så miljövänligt i ena änden, men rena miljösvineriet i den andra.
Grannen är före detta mjölkbonde och har en god vän som kör mjölkbilen. Därför är han väl insatt i hanteringen av den mjölk som ska transporteras från kossorna i hagen till middagsbordet hemma hos familjen Svensson. Nu har han funderingar kring den ekologiska mjölken:
– Det är ont om mjölkgårdar som har ekomjölk, så Gunnar får köra ända bort till Karlskrona för att hämta på några gårdar. Sedan ska han transportera mjölken till mejeriet i Malmö och alla de milen med en stor lastbil kan ju inte vara så miljövänliga, säger han.
Sedan hör det till saken att Gunnar inte kan hämta ”vanlig” mjölk på samma runda, i alla fall inte innan hämtningen på alla ekogårdar är avslutad. Visserligen finns det två tankar i bilen, men pumpar och slangar får inte bli ”förorenade” av vanlig mjölk innan ekomjölken ska i.
En liten nätt rundtur på 50 mil med stor, tung lastbil för att hämta ekomjölken…
Det är inte alldeles självklart att ekologisk mat är detsamma som miljövänlig. Något att tänka på i dessa tider när många ser koldioxidutsläppen som den största miljöfaran. Det lägger ett tungt ansvar på konsumenten att försöka väga nyttan av mjölk som producerats utan konstgödsel mot utsläppen från en tung lastbil.

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s